Medici specialiști, radiologi, chirurgi, psihologi, anatomo-patologi și reprezentanți ai autorităților locale au participat joi, 5 octombrie, la sediul Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași la conferința cu tema “Importanța programelor de screening și rolul echipei echipei multidisciplinare pentru tratamentul corect al cancerului de sân”.
Cu această ocazie, participanții la conferinţă au vorbit, printre altele, ;i despre necesitatea prevenției și despre proiectul de screening de cancer mamar ONCOFEM, derulat de IRO Iași în 12 județe din nord estul și sud estul țării.
“Sperăm ca anul viitor, cât mai repede, să apară noile ghiduri de finanţare în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) sau pe Programul Operaţional Sănătate (POS) al Uniunii Europene. în aşa fel încât aceste campanii de screening să aibă continuitate. Noi, din luna decembrie, vom continua să facem screening-uri cu ajutorul fondurilor de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), însă va trebui să fie făcute o serie de completări în ceea ce priveşte realizarea acestor servicii, în sensul că va trebui să dispară necesitatea biletului de trimitere şi a semnării servicului cu cardul de sănătate. În prezent, potrivit normelor aflate în vigoare, există obligaţia pentru fiecare prestator de serviciu de screening ca, în cazul în care realizează acest serviciu, să-l introducă într-un soft realizat de colegii noştri de la Cluj, pe care şi îl utilizăm şi noi. De fapt, Ministerul Sănătăţii şi-a dorit ca în aceşti trei ani în care IRO Iaşi a fost unitate regională să fie constituită o reţea de screening astfel încât spitalele municipale şi cele judeţene să poată continua ulterior activitatea începută de noi”, a declarat Mirela Grosu, managewrul Institutului Regional de Oncologie Iaşi.