Dacă citim în ebraică “Iași”, pe litere și de la stânga la dreapta, denumirea orașului capătă un sens surprinzător: ultimul tărâm al Israelului. O spune rabinul Avi Popko, un călător venit de la Ierusalim, în filmul documentar “Roots and Stones – jewish heritage”. Pelicula redă povestea cimitirului evreiesc din Păcurari, o cronică în piatră care surprinde cu acuratețe momente importante din viața comunității evreiești din Iași, oraș în care evreii au prosperat, dar au suferit și cele mai îngrozitoare tragedii. Filmul documentar “Roots and Stones-jewish heritage” încearcă să descifreze acest document istoric, prin imagine și sunet.
Proiecția în premieră va avea loc duminică, de la ora 19.30, sub cupola Palatului Braunștein (etajul 4), o clădire-emblematică a orașului Iași, construită de evreul Adolf Braunstein la începutul secolului XX să urmăriți în premnieră filmul documentar “Roots and stones – jewish herirage”.
“Este un spațiu cultural fascinant, un oraș tăcut care merită străbătut la pas pentru a înțelege comunitatea evreiască din Iași, care a ajuns pe aceste meleaguri acum 450 de ani, fiind parte din istoria Iașului. Amprenta sa e vizibilă doar în partea centrală a orașului, unde mai există câteva clădiri. Fostul cartier evreiesc din Tg. Cucului e doar amintire, însă cimitirul din Păcurari păstrează și ne redă nouă, celor de astăzi, o parte din trecutul comunitar al urbei. Filmul documentar încearcă să decifreze povestea unei comunități, privindu-i mormintele, a afirmat Alina Țiței, realizatorul filmului.
Proiecția va fi urmată de o întâlnire cu ing. Martha Eșanu, cons.jur. Albert Lozneanu, prof.dr. Ovidiu Buruiană, dr. Dorin Dobrincu și conf. dr. Florea Ioncioaia. Invitatul special al serii este prof. dr. Andrei Hoișie. Filmul-documentar a fost realizat de Alina Țiței (scenariu, regie), Ceciliu Tabără, Elias Aniculăesei (imagine), Ramona Lazăr (editare video), Ionuț Lazăr (voice-over, grafică). Evenimentul este organizat de Asociația “Societatea de Studii Istorice din România”, în parteneriat cu Comunitatea Evreilor Iași, Uniunea Artiștilor Plastici din România-filiala Iași, Primăria Municipiului Iași, cu o co-finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.). Intrarea este liberă. Accesul în sala de proiecție se face cu liftul, de la intrarea în Palatul Braunstein dinspre strada Ștefan cel Mare.
Filmul documentar a fost realizat în cadrul proiectului “Roots and stones – jewish heritage”, care și-a propus să pună în valoare cimitirul evreiesc din Iași, ca spațiu cultural al orașului. Foarte valoros din punct de vedere al patrimoniului istoric și artistic, cimitirul din Păcurari a fost introdus lista monumentelor istorice de importantă națională în anul 2020. Echipa proiectului a realizat turul virtual al cimitirului evreiesc cu tehnica fotografiilor 360 de grade, care a fost pe website-ul www.comunitateaevreiloriasi.ro. Astfel, acesta va putea fi vizitat on-line de către familiile de evrei din toată lumea, care își au însă strămoșii înhumați la Iași.
Cimitirul evreiesc din Iași
Vechi de peste 200 de ani, cimitirul israelit din Iași a fost introdus, fiind cel mai mare cimitir evreiesc din România. Întins pe 20 de hectare, găzduiește în jur de 145.000 de pietre funerare, mărturie a existenței unei vechi și prolifice comunități evreiești în orașul Iași. Există dovezi că primii evrei s-au stabilit la Iași în jurul anilor 1400. Astfel, în vechiul cimitir medieval al târgului, distrus la ordinul mareșalului Antonescu, s-a găsit o piatră tombală datată din anul 1467, unele izvoare istorice precizând că marchează mormântul unui medic evreu, venit din Polonia. La sfârșitul secolului al XIX-lea, populația israelită a orașului Iași era majoritară, iar vechiul cimitir medieval devenise neîncăpător. Noul cimitir, deschis în 1881 era impresionant prin rafinamentul arhitectural vizibil la poarta de la intrare și capela mortuară ritualică. Acesta devine o oglindă a evoluției sociale a comunității mozaice și în același timp, reflectă o evoluție a stilurilor arhitecturale europene. Venerarea eroilor se regăsește și în cimitirul evreiesc din Iași, unde este ridicat un monument comemorativ pentru soldații evrei care și-au dat viața în Primul Război Mondial și monumentul funerar comemorativ, al victimelor pogromului din 1941. Inestimabil prin valoarea sa istorică și artistică, cimitirul evreiesc reprezintă, în aceeași măsură ca și cimitirul Eternitatea, care fusese inaugurat cu doar câțiva ani înainte, o reflexie a istoriei și evoluției Iașului și a oamenilor săi.