Trofeul Palme d’Or câştigat de regizorul Cristian Mungiu, expus în premieră la Iaşi

Joi, 12 octombrie, regizorul Cristian Mungiu va fi sărbătorit la Ateneul Național din Iași (Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”), în cadrul CineLegendele, un proiect marca Serile Filmului Românesc. Începând cu ora 17.30, spectatorii vor putea participa la un dublu eveniment: proiecția filmului „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, recompensat cu Palme d’Or la Cannes în 2007 și lansarea primului volum de memorii scris de Cristian Mungiu, publicat la Editura Humanitas.

În premieră, la Ateneul Național din Iași, va fi expus Trofeul Palme d’Or, câștigat de Cristian Mungiu la cea de-a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes. Trofeul este primul Palme d’Or pentru lungmetraj din istoria cinematografiei românești și va putea fi admirat doar în timpul evenimentului de la Iași.

Programul complet al evenimentelor:

* ora 17.30 – Proiecția filmului „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, în prezența regizorului Cristian Mungiu. Trofeul Palme d’Or, câștigat la Cannes în anul 2007, expus în premieră.

Filmul dezbate un subiect tabu – drama trăită de femeia română în contextul Decretului anti-avort din perioada lui Ceaușescu. Producția îi are în rolurile principale pe Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Alexandru Potocean, Luminița Gheorghiu și Mădălina Ghițescu.

* ora 19.30 – Lansarea cărții „Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană” (Editura Humanitas) și sesiune de autografe.

Întâlnirea îi aduce împreună pe Cristian Mungiu, în dialog cu Florin Lăzărescu și Cătălin Sava. Discuția va fi moderată de Corina Giurgia.

Cartea surprinde viața bunicii materne, alături de care Cristian Mungiu a copilărit la Iași: „Bunica – mi-o amintesc – stătea pe fotoliul ei pat acoperit cu o cergă roșie, iar eu stăteam la masa din sufragerie, lângă ea, îi puneam întrebări și scriam, consemnând fiecare amănunt pe cât puteam cu vocea ei, încercând să-i păstrez cât mai mult vorbele. (…) Încep însă să am sentimentul, astăzi, că nu atât pentru ea am hotărât să-i consemnez viaţa, nu doar ca să-i dau ei sentimentul că n-a trăit degeaba, ci mai mult pentru mine, ca să pot eu accepta mai ușor zădărnicia vieţii ei – și a vieţii în general”. – Cristian Mungiu

CineLegendele SFR este un proiect marca festivalul Serile Filmului Românesc, realizat cu sprijinul Ateneului Național din Iași și Cinema Ateneu.

Intrarea publicului la ambele evenimente este liberă, pe bază de rezervare la adresa https://cinemaiasi.ro/film/cinelegendele-sfr/.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;