Sâmbătă, 14 octombrie, începând cu ora 9.30, pe scena special amplasată pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt din faţa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, va avea loc Sfânta Liturghie prilejuită de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Iaşului şi a Întregii Moldove. La slujbă, oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, sunt asşteptaţi să participe peste 10.000 de pelerini aflaţi în aceste zile la Iaşi pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi la cele ale Sfântului Andrei Criteanul, aduse din Grecia.
“Cete de pelerini din Moldova, din țară, din afara ei, au plecat la drum spre Iași. La Iași îi așteaptă Sfânta Parascheva și Sfântul Andrei Criteanul, propovăduitorul pocăinței. Doi mari sfinți ai Bisericii care au mărturisit în viața lor despre trăirea lor în Hristos, despre împărtășirea lor cu Duhul Sfânt, despre iubirea lui Dumnezeu Tatăl pe care au simțit-o adânc în inima lor. Sfânta Parascheva și Sfântul Andrei, precum odinioară Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, arătând spre Domnul Hristos ne spun: „Faceți tot ce vă va spune el!”. Și El, Domnul Hristos, ce ne spune? „Eu sunt Lumina lumii” (Ioan 8, 12). „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața” (Ioan 14, 6). „Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și Eu vă voi odihni pe voi” (Matei 11, 28). Da, suntem osteniți și suntem împovărați. Și dorim, pentru o clipă, să ne odihnim lângă sfintele moaște ale Sfintei Parascheva și ale Sfântului Andrei, Episcopul Cretei, cu cuvântul său atât de minunat și adânc, rostit ca rugăciune îndeosebi în timpul Postului celui Mare: „Miluiește-mă, Dumenzeule, miluiește-mă!”. Sfinții lui Dumnezeu ne dau putere din puterea pe care au primit-o de la Domnul Hristos. „Fiți următori mie, spune Sfântul Apostol Pavel, precum sunt eu următor lui Hristos” (I Corinteni 11, 1). Îl rugăm pe Dumnezeu, ca prin rugăciunile Sfintei Parascheva și ale Sfântului Andrei Criteanul, să ne ocrotească pe toți. Să însoțească cu înger păzitor pașii pelerinilor care se îndreaptă spre Iași. Să îi însoțească apoi, cu aceeași putere dumnezeiască, să ajungă cu bine fiecare la casa lor”, se arată în mesajul adresat credincioşilor prezenţi în aceste zile la Iaşi, la Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Viaţa şi minunile Sfintei Cuvioase Parascheva
Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (azi Istanbul). Se spune că pe când avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit într-o biserică cuvintele Mântuitorului: “Oricine voieşte să vină dupa Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte o determină să-şi dăruiască hainele sale săaracilor După o vreme se retrage în pustie. Urmând sfaturile unor vieţuitori aleşi, se îndreaptă spre ţinutul Pontului, oprindu-se la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde va rămâne cinci ani. De aici a plecat spre Ţara Sfântă, in dorinţa de a-şi petrece restul vieţii în locurile sfinte. După ce a văzut Ierusalimul, s-a aşezat într-o mănăstire de călugăriţe în pustiul Iordanului.
Din puţinele ştiri privitoare la viaţa ei, aflăm că într-o noapte, pe când avea 25 de ani, un înger i-a spus în vis să se reîntoarcă în locurile părinteşti. Sfântul Varlaam scrie în Cazania sa: “Să laşi pustia şi la moşia ta să te întorci, că acolo ţi se cade să laşi trupul pământului şi să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”. Din Constantinopol s-a îndreptat spre Epivat, fără să spună cuiva cine este şi de unde vine. Aici, împacată cu sine, cu oamenii şi cu Dumnezeu, şi-a dat sufletul. A fost îngropată ca o străină. Potrivit tradiţiei, se spune că un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat în mare. Valurile l-au aruncat la ţărm, iar un sihastru care trăia acolo a rugat pe nişte creştini să-l îngroape după rânduiala creştinească. Săpând deci o groapă au aflat trupul Prea Cuvioasei Parascheva neputrezit şi plin de mireasmă. Cu toate acestea, au pus alături de ea şi trupul corabierului. Dar în noaptea următoare, unuia din creştinii care săpaseră groapa, cu numele Gheorghe, i s-a arătat în vis o împărăteasă, şezând pe un scaun luminat şi înconjurată de îngeri, iar unul dintre aceştia îl mustră, pentru că n-a scos din groapă trupul Cuvioasei Parascheva. Iar împărăteasa pe care o văzuse în vis ” şi care nu era alta decât Cuvioasa Parascheva ” i-a poruncit să ia degrabă trupul ei şi să-l aşeze undeva la loc de cinste. Credincioşii au înţeles că este un semn dumnezeiesc, fapt pentru care au luat trupul Cuvioasei din mormânt şi l-au aşezat în Biserica Sfinţii Apostoli din Kallicrateia. Îndată au avut loc vindecări minunate, în urma rugăciunilor care se făceau lângă cinstitele sale moaşte.
În anul 1238, în ziua de 14 octombrie, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate la Târnovo, fiind aşezate în Biserica cu hramul Maicii Domnului. În anul 1393, Bulgaria cade sub ocupaţia turcilor, iar bisericile bulgare au fost transformate în moschei. Este anul în care sfintele moaşte sunt mutate la Vidin, pentru cinci ani. După lupta de la Nicopole din anul 1396, moaştele Sfintei Parascheva vor ajunge din Vidin la Belgrad – Serbia, în anul 1398. În 1521, sultanul Suleiman Magnificul cucereste Belgradul. Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt duse la Constantinopol, fiind aşezate în palatul sultanului. Au fost răscumparate de la turci de Patriarhia Ecumenică. Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost aşezate în Biserica Panmakaristos, sediul de atunci al Patriarhiei Ecumenice. După transformarea acestei biserici în moscheie, moaştele au fost duseîin mai multe biserici: Vlaherne (1586), Sfântul Dumitru de la Xiloporta (1597) şi Sfântul Gheorghe din Fanar – noul sediu al Patriarhiei Ecumenice (1601).
Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost aduse la Iași în 1641, pe vremea domnitorului Vasile Lupu și au fost depuse la Mănăstirea “Trei Ierarhi”. În 1888, lăcaşul de cult a fost afectat de un incendiu, catafalcul şi racla din lemn au ars, dar în chip minunat, moaștele au rămas neatinse de foc. Atunci au fost mutate în Catedrala mitropolitană unde se află și astăzi, iar Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată ocrotitoarea Iaşului și a întregii Moldove. Credincioșii o cinstesc în fiecare an pe 14 octombrie, iar pelerinajul de la Iaşi a început să ia amploare în 1996, când a fost adus din Grecia și capul Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României. Din anul 2000, a devenit o tradiție ca la Sărbătoarea Sfintei Parascheva să fie aduse și moaște ale unor sfinţi din străinătate, un motiv în plus ca pelerinii să vină la hram. Sfânta atât de iubită a săvârșit minuni pentru cei care s-au rugat la ea cu sufletul curat. Există o mulțime de mărturii legate de vindecări miraculoase sau de vieți care au fost schimbate în bine. Persoane care au trecut cu bine de cumpene grele ale vieții: boli incurabile sau situații aparent fără ieșire. Însă rugămintea fierbinte la Sfânta Parascheva a făcut minuni. Sfânta Parascheva a vindecat boli, probleme de familie, a alinat dureri atroce fizice și sufletești. Mulţi oameni care suferă de dureri crunte intră în biserică, se roagă la moaşte şi pleacă de acolo liniştiţi. Se spune că Sfanta Parascheva vindecă atât durerile sufleteşti cât şi pe cele trupeşti. Acatistul ei face minuni atunci când este citit cu credință și evlavie. Mulți dintre cei care au fost rătăciți și îndepărtați de la credință s-au întors pe calea cea bună datorită Cuvioasei.