Iaşul, gazda celei de-a patra conferinţe privind creşterea eficienţei energetice în România

În perioada 19-20 octombrie, Iașul găzduiește cea de-a patra conferință din campania „Eficiență energetică pentru tranziție energetică”, eveniment organizat de Energynomics împreună cu Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei, în cadrul unui proiect finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021,

Evenimentul de la Iaşi își propune să mediatizeze temele relevante pentru digitalizarea și creșterea eficienței energetice în România, aducând împreună reprezentanți ai autorităților locale cu experții și companiile pregătite să contribuie la dezvoltarea orașelor viitorului.

În secolul trecut se considera că o țară este mai dezvoltată cu cât consuma mai multă energie. Deloc întâmplător am asistat, vreme de multe decenii, la o epocă a risipei. Atât economia capitalistă, cât și cea planificată, socialistă, consumau resurse uriașe de energie în procesul de producție.

“Faptul că, în cele din urmă, economia de piață a învins economia centralizată a demonstrat că ultima era totuși mai risipitoare, dar și în deplin dispreț față de mediul înconjurător. Să ne uităm cum a dispărut frumoasa Mare Aral din fosta URSS, cu tot cu comunitățile din jurul ei, pentru a vedea unde duc politicile care nu țin cont de ecologie. Nu am nicio îndoială că în viitorul apropiat măsura unei țări dezvoltate va fi dată de cât de eficient va folosi energia în economie și societate. Și va fi vorba de o energie curată, prietenoasă cu mediul. Viitorul trebuie să fie verde! Dacă vrem să depășim provocările prezentului, atât de multe, atât de diverse, atât de periculoase, vom avea economie verde, adică firme verzi, localități verzi, clădiri verzi, oameni responsabili etc. Iașul vrea să fie un exemplu în această privință, îndreptându-se cu pași hotărâți spre energie verde, transport verde, comunitate verde, împrejurimi verzi! Iașul trebuie să devină un oraș sustenabil și va deveni!”, se arată în mesajul adresat participanţilor la conferinţă de către primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica.

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;