În urma cantităților uriașe de precipitații care au afectat județul Galați în perioada 11-13 septembrie 2013, 8 adulți și un copil au murit, iar peste 8200 de persoane au fost evacuate în cele 39 de localități afectate, arată un bilanț provizoriu al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Pentru a veni în sprijinul copiilor și părinților lor afectaţi de inundaţiile severe din județul Galați, Salvaţi Copiii România a trimis o echipă de evaluare în localitățile Costache Negri, Cudalbi, Pechea, Slobozia Conachi, Cuza-Vodă și Cuca.
Constatările colegilor noștri confirmă faptul că cele mai afectate localități sunt Pechea (cu 3.060 persoane evacuate), Cudalbi (2.720 persoane) și Slobozia Conachi (740 persoane). În Costache Negri, deschiderea anului școlar a fost amânată, ambele corpuri de clădire ale școlii având parterul puternic afectat de inundații, pe lângă cele 212 locuințe. A fost distrusă în totalitate biblioteca școlii, biblioteca comunală, iar manualele școlare ale copiilor vor trebui procurate din nou, cele vechi fiind degradate de ape.
Pentru a sprijini participarea școlară a copiilor afectați de inundații, Salvați Copiii a decis să asigure rechizite școlare unui număr de 350 de copii din localitățile Costache Negri, Cudalbi și Pechea. De asemenea, considerăm că trebuie refăcut fondul de carte (aproximativ 10.000 de cărți) din cele două biblioteci distruse din comuna Costache Negri, prin inițierea unei colecte de cărți.
Alături de sprijinul acordat pentru accesul la educație, pentru depășirea consecințelor traumatizante produse de inundații, Salvați Copiii va coordona acțiuni de suport psihologic concretizat prin intervenții la fața locului și instruirea consilierilor școlari pentru a răspunde nevoilor psihoafective pentru cel puțin 100 de copii din Costache Negri și Cudalbi. Aceste acțiuni vor fi asigurate de către specialiștii Centrului de Educație Emoțională și Comportamentală pentru Copii și ai Centrului de Consiliere pentru Părinți din București.
”Este foarte important ca toți copiii din zonele afectate de inundații să înceapă anul şcolar cu bine, iar acei copii care au nevoie de recuperare psihologică să beneficieze de suportul nostru. De aceea, ne vom concentra pe două acțiuni importante pentru copii: prevenirea abandonului şcolar în rândul copiilor proveniţi din familiile grav afectate de inundaţii și asigurarea suportului psiho-emoțional prin intermediul specialiștilor Salvați Copiii.”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.
Implicarea Salvați Copiii România în sprijinirea copiilor afectați de calamități naturale (2005-2010)
Salvați Copiii a răspuns, de-a lungul anilor, situațiilor de dificultate cu care s-au confruntat familiile afectate de calamități naturale și s-a mobilizat urmărind cu prioritate ajutorarea copiilor provenind din familiile sinistrate. În 2005 au fost reabilitate școala și grădinița din Nănești (Vrancea), iar 120 de copii din această localitate au beneficiat de tabere la mare și la munte. În 2006, inundațiile din județele Dolj, Călărași, Caraș-Severin, Bistrița Năsăud, Gorj și Suceava au determinat o nouă intervenție din partea organizației Salvați Copiii. Evaluarea și reabilitarea a grădiniței din Chiselet (Călărași) și a școlii din Rast (Dolj), înființarea de grădinițe în comunele Spanțov (Călărași) și Chiselet și evaluarea și consilierea psiho-socială au avut ca beneficiari 3.500 de copii. În 2008, inundațiile au produs dezastre în șapte județe din nordul Moldovei. După evaluarea realizată în teren de echipele locale, 1.538 de copii din județele Suceava și Iași au primit ajutor de urgență, 237 au fost incluși în programe educaționale zilnice, iar pentru 176 de copii au fost organizate 6 tabere. Campania de strângere de fonduri „Ajută apele să se retragă şi din ochii lor”, derulată în 2010 pentru sinistrații din județele Suceava și Botoșani, a asigurat pentru 900 de copii ajutoare de imediată necesitate, 300 dintre ei, aflaţi în situaţie critică, care nu mai aveau unde locui, fiind cazaţi în tabere școlare şi integraţi într-un program de recuperare psiho-emoţională. Toate acestea reprezintă exemple de implicare a voluntarilor și specialiștilor Salvați Copiii prin activități de refacere a unităţilor de învăţământ și acțiuni de recuperare psihologică destinate copiilor și familiilor lor din zonele sinistrate.
Puteți sprijini ACUM intervenția organizației Salvați Copiii în județul Galați!
Pentru îndeplinirea acestor obiective într-un interval de timp cât mai scurt, Salvați Copiii România face un apel companiilor și editurilor să sprijine demersurile inițiate. Rechizitele și cărțile donate vor permite copiilor să depășească acest moment dificil și să revină în băncile școlilor.
Direct pe pagina de donații: http://salvaticopiii.ro/?id2=donează
Prin transfer bancar:
RO15RNCB0071011434790005 (lei),
RO31RNCB0071011434790008 (euro)
RO69RNCB0071011434790003 (dolari)
Banca BCR Sucursala Plevnei, BIC / SWIFT: RNCBROBU,
Cod unic: 3151288.
Despre Organizaţia Salvaţi Copiii
Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.
Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În 22 de ani de activitate, peste 760.000 de copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de organizaţie.
Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children Internaţional, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.