Asociația Zbor de Fluturi lansează un nou proiect care are ca beneficiari nu doar copiii cu Tulburare de Spectru Autist (TSA), ci întreaga comunitate ieșeană. Miercuri, 25 octombrie, are loc conferința de lansare a programului „Copilul din spatele autismului”, finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, proiect care își propune să crească nivelul de înțelegere și conștientizare al autismului, aducând în prim plan copilul din spatele diagnosticului, prin activități dedicate copiilor cu TSA, părinților acestora, cadrelor didactice și comunității.
Pe parcursul proiectului vor fi încheiate parteneriate cu instituțiile școlare din Iași, în vederea desfășurării cursului “Și copilul cu TSA este elevul meu” cu scopul de a crește capacitatea cadrelor didactice de a implementa strategii de integrare a copiilor cu TSA în clasă. În plus, “Labirintul senzorial în lumea autismului” va reveni în școli, unde elevi, părinți și cadre didactice vor putea explora senzațiile unuicopil cu TSA.
În luna încheierii programului, întreaga comunitate va fi invitată să participe într-un experiment social inedit de a descoperi “Mama din spatele copilului TSA”.
“Primul proiect al Asociației Zbor de fluturi, <Labirintul relațiilor în lumea autismului> a reprezentat pentru noi puntea de care aveam nevoie pentru a trimite mesajul misiunii noastre spre comunitate, o misiune care este direct legată de empatie, acceptare, integrare. Impactul acestui proiect a fost unul copleșitor pentru echipa noastră, fapt care ne-a motivat și mai mult să continuăm! Ne dorim ca proiectul <Copilul din spatele autismului> să crească și mai mult nivelul de conștientizare, nivelul de implicare și mai ales să înțelegem cu toții că schimbarea stă în fiecare dintre noi!”, spune Șerban Georgiana, președinta Asociație Zbor de Fluturi
“Experimentarea directă a labirintului gândit și construit de echipa Zbor de Fluturi ne-a ajutat să înțelegem câte puțin din ce înseamnă să trăiești în fiecare zi cu o tulburare din spectrul autist și cât de important este să conștientizăm cu toții complexitatea acestei afecțiuni. Persoanele diagnosticate cu o tulburare din spectrul autist sunt, de cele mai multe ori, discriminate și stigmatizate și trăiesc deconectate de la comunitățile din care fac parte, izolate în instituții sau chiar în propriile case. Ne dorim, prin proiectele pe care le finanțăm în cadrul programului, să contribuim la susținerea inițiativelor sociale care stimulează participarea deplină la viața socială, economică și culturală a persoanelor cu autism și care duc la îmbunătățirea calității vieții acestora”, afirmă Ioana Ilie, Responsabil granturi în cadrul programului Stare de bine.
Despre Asociația Zbor de Fluturi
Misiunea Asociaţiei Zbor de Fluturi este să ofere o șansă de recuperare a copiilor cu autism, prin servicii specializate, programe de terapie personalizate si promovarea drepturilor si demnitatii acestora. Copiii sunt sustinuti în dezvoltarea abilităţilor lor cognitive, sociale si de limbaj. Abordarea terapeutica se bazează pe principiile analizei aplicate a comportamentului (ABA), terapie cu cele mai bune rezultate în lucrul cu copiii cu Tulburari din Spectru Autist.
Despre Programul În Stare de Bine
Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții grupurilor vulnerabile și a comunităților din care acestea fac parte, prin sprijinirea inițiativelor din domeniile Cultură, Sport sau Viață Sănătoasă, care au un impact poztiv asupra acestora.