Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a sărbătorit 163 de ani de la înființare

Joi, 26 octombrie, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a avut loc ceremonia de marcare a 163 de ani de la fondarea acestei instituţii.

În deschidere, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC, a făcut o scurtă istorie a primei universităţi din România, subliniind rolul pe care l-a avut în acest sens domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

“Este un moment aniversar, un moment în care ne omagiem înaintașii, un moment de bilanț dar și un moment de stabilire a evoluțiilor viitoare. Impresionanta moștenire academică a Universității este rodul pasiunii și dăruirii, cercetării și creației tuturor celor care, de-al lungul timpului, au dăruit învățătură și educație atâtor generații de studenți și care au contribuit la evoluțiile culturale, științifice și sociale”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader.

În cuvântul său, primarul Mihai Chirica a subliniat rolul pe care Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”  – cea mai veche universitate a României a avut-o şi o are în formarea tinerilor.

“Educația este înainte de toate străduința de a deveni un om mai bun! Instruirea în cadrul unei universități ar trebui să ne ajute să ne depășim limitele, pentru a descoperi că lumea este mai mare și mai importantă decât propria noastră ființă. Să ne aducem aminte de efortul anticilor de a realiza un om armonios într-o societate armonioasă! Îmi doresc o societate românească în care absolvenții de universitate să dea înzecit țării ceea ce primesc în timpul studiilor. Este o societate ideală cea la care mă gândesc? Ori doar una pur și simplu normală? În opinia mea, este o datorie să aplicăm ceea ce învățăm pentru a face mai bună viața celor de lângă noi. De aceea, administrația locală este deschisă parteneriatelor cu universitatea și facem tot ce ne stă în putință pentru a conecta, la rândul nostru, mediul academic cu mediul privat. Acesta este unul dintre elementele esențiale ale strategiei de dezvoltare durabilă a Iașului. Intenția noastră este să dezvoltăm cât mai multe centre de cercetare și inovare în științele exacte, sociale și umaniste, care să cuprindă departamente rezervate cunoașterii, dar și intervenției asupra comunității locale și regionale. Din păcate, la noi, prea mulți absolvenți părăsesc țara imediat după finalizarea studiilor, arătându-și arareori recunoștința față de școala românească și față de propria lor țară. E vina noastră sau e vina lor?  Din fericire, există și destui absolvenți care decid să rămână, să se implice, să lupte pentru a schimba în bine societatea contemporană. Pentru a fi sinceri până la capăt, trebuie să recunoaștem că Iașul își datorează mare parte din avântul său economic, transformarea sa dintr-o speranță într-o certitudine a economiei naționale, noul său prestigiu, tocmai mediului său universitar de calitate. Că avem nevoie de oameni adevărați ne-o demonstrează tocmai perioada dificilă prin care trecem, devenită un adevărat moment al separării grâului de neghină. Identificăm astăzi, în vremuri de criză, adevărații specialiști, la fel cum îi aflăm rapid și pe cei care și-au falsificat studiile.  Doresc universităților ieșene să dea Iașului și României numai oameni adevărați! La mulți ani Universității „Alexandru Ioan Cuza”!, se arată în mesajul adresat participanţilor de către primarul Mihai Chirica.

După discursul autorităţilor locale şi al invitaţilor, prof. univ. dr. Adrian Cioroianu a susținut conferința „Cum putem da o șansă zilei de mâine? Între dezinteresul față de trecut și teama de viitor”, după care a avut loc ceremonia de acordare a titlului de Profesor Emeritus pentru patru profesori ai UAIC: prof. univ. dr. Gheorghe Durac – Facultatea de Drept, prof. univ. dr. pr. Gheorghe  Petraru – Facultatea de Teologie Ortodoxă, prof. univ. dr. Nicolae Buzgar – Facultatea de Geografie și Geologie şi respectiv prof. univ. dr. Constantin Cucoş – Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. La finalul acestui moment a fost acordat și un premiu special, de excelență în cercetare științifică,  prof. univ. dr. habil. Cecilia Arsene, de la Facultatea de Chimie, pentru implementarea proiectului „Centru de cercetare cu tehnici integrate pentru investigarea aerosolilor atmosferici în România (RECENT AIR)”.

În continuare, prof. univ. dr. Tudorel Toder, rectorul UAIC, a acordat premiul pentru performanțe academice deosebite studentului Gabriel Brehulescu, de la Facultatea de Matematică.

Ceremonia s-a încheiat cu un recital susținut de Corala „Universitas”, dirijată de pr. lect. univ. dr. Ionuț-Gabriel Năstasă, și coordonată de Gabriela Enăşescu.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;