Iaşul, pe lista celor 55 de noi oraşe care s-au alăturat Reţelei UNESCO de Oraşe Creative (UCCN)

Inițiativa UNESCO urmărește consolidarea parteneriatelor între orașele membre ale rețelei, care numără în prezent 350 de orașe din peste 100 de țări, domeniile creative fiind: Meşteşuguri şi Artă Populară, Design, Film, Gastronomie, Literatură, Arte media şi Muzică. Municipiul Iași a fost inclus la categoria Literatură, în urma unei aplicații depuse în luna iunie a acestui an de Primăria Municipiului Iași

„Intrarea Iașului într-un club select al orașelor creative, sub patronajul UNESCO, nu este nicidecum o întâmplare. Capitala Moldovei găzduiește anual o serie impresionantă de concerte, festivaluri de literatură, de film, de modă, de arte vizuale şi de arhitectură, pe lângă conferințe științifice din cele mai diverse domenii. Pentru o mare cetate care a dat țării și lumii atâtea personalități din toate domeniile culturii, recunoașterea Iașului drept un important oraș creativ pe plan internațional ne bucură, dar ne și obligă să privim cât mai departe. Să facem din Iași unul dintre cele mai importante puncte de întâlnire a industriile creative într-un mare joc al imaginației, educației și creației! Să întărim statutul Iașului de Capitală a Literaturii, de Capitală Culturală, în general! Mulțumiri Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO și doamnei Simona-Mirela Miculescu, ambasadorul României la Delegația Permanentă a României pe lângă UNESCO, pentru sprijinul acordat candidaturii noastre!  Mulțumiri tuturor prestigioaselor instituții care ne-au sprijinit, în mod special Uniunii Scriitorilor din România și Asociației Editorilor din România! Felicitări tuturor ieșenilor creativi și instituțiilor de cultură, recunoștință sinceră tuturor organizatorilor de evenimente culturale și calde mulțumiri zecilor de mii de ieșeni care iau cu asalt aceste manifestări care ne fac mintea și inima să vibreze!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Aplicația depusă de Primăria Municipiului Iași subliniază contribuția orașului în domeniul literaturii și punctează, printre altele:

– rolul jucat de Iași de-a lungul vremii în domeniul literaturii: prima tipografie (la Biserica Trei Ierarhi, aflată pe lista indicativă UNESCO), prima carte tipărită în limba română (1679) de Dosoftei, prima universitate a țării, Junimea etc.

– festivalurile internaționale organizate în Iași: Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), Festivalul Internațional de Poezie (a cărui ediție din 2022 s-a desfășurat sub patronajul NatCom Român pentru UNESCO), Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr, Gala „Scriitorii anului”, Zilele Revistei „Convorbiri Literare”, Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru”, Romanian Creative Week (eveniment care, conform Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală, este evenimentul care, la nivel european, adună la un loc cel mai mare număr de industrii creative, 11 în total), CLASSIX International Festival, Serile Filmului Românesc etc.

– numeroasele instituții culturale din oraș: Complexul Muzeal Național „Moldova” – Palatul Culturii, Muzeul Literaturii Române și cele 12 muzee literare, Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Opera Națională Română Iași, Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul”, Ateneul Național, Muzeul Municipal „Regina Maria”, Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” , Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” etc.

– editurile: Polirom (una dintre cele mai importante din România), Junimea, Gama, Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Doxologia etc; lanțurile de librării (Cărturești, Librarium, Sedcom Libris, Humanitas etc.); revistele literare; rețeaua de școli asociate pentru UNESCO (ASPnet) etc.

Totodată, aplicația Primăriei conține o serie de propuneri de proiecte noi și extindere a manifestărilor de până acum, precum Literatura Transfrontalieră pentru Pace și Democrație (un program cultural complex în colaborare cu Chișinău și Cernăuți), Spații de Memorie și Toleranță (ca o extindere a Marșului Vieții), rezidențe internaționale literare și de traducere etc.

Ca membru al Rețelei Oraselor Creative UNESCO, Iașul are ocazia de a încheia parteneriate și de a realiza schimburi de experiență cu celelalte orașe din rețea și, totodată, de a accesa fonduri naționale, europene sau internaționale pentru diverse proiecte culturale. „Oraș al creatorilor”, Iașul își va dezvolta în continuare strategia culturală tocmai pornind de la acest statut de oraș creativ, care presupune sprijinirea constantă și promovarea intensă a tuturor evenimentelor culturale din oraș.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;