Rectorul Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” va fi ales prin vot universal

Senatul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a validat rezultatele referendumului pentru desemnarea modalității de alegere a rectorului Politehnicii ieșene pentru mandatul 2024 – 2029. Votul a avut loc luni, 30 octombrie, iar votanții au trebuit să desemneze una dintre cele două opțiuni: vot universal, direct și secret al cadrelor didactice și al studenților TUIASI sau un concurs public.

Conform centralizării rezultatelor finale, validate și de Senatul TUIASI, 84% dintre cei prezenți la urne au ales ca metodă votul universal, direct și secret. În mod concret, au fost 461 de persoane care și-au exprimat dorința, 70% din totalul celor cu drept de vot, iar dintre aceștia 379 au votat pentru votul direct și 76 pentru concursul public. Au mai fost șase buletine de vot anulate. Luând cont de toate documentele înregistrate de biroul electoral, Senatul TUIASI a validat în unanimitate rezultatele referendumului.

„Referendumul reprezintă, în fapt, uvertura prin care debutează alegerile la TUIASI. Rezultatele obținute din primul tur al acestui referendum confirmă încrederea colegilor mei și a studenților că participarea directă la alegerea Rectorului reprezintă cea mai eficientă și adecvată manieră prin care se poate decide în mod direct viitorul imediat și pe termen mediu al unei universități, prin care se poate încuraja un candidat să își pună în aplicare ceea ce își propune sau prin care se pot amenda nereușitele”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

În continuarea acestui referendum, urmează să fie desemnat calendarul pentru alegerea tuturor structurilor de conducere din universitate, de la nivelul departamentelor. Acestea urmează să aibă loc în prima parte a anului 2024.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;