Andrei Cornea, desemnat “Scriitorul Anului” la “Gala Scriitorii Anului” desfăşurată la Iaşi

Andrei Cornea a fost desemnat “Scriitorul Anului” în cadrul celei de-a VIII-a ediţii a “Galei Scriitorii Anului”, desfăşurată vineri, 3 octombrie, la Palas Congres Hall.

În cadrul evenimentului, organizat de Primăria Municipiului Iași, prin intermediul Casei de Cultură „Mihai Ursachi“ a Municipiului Iași, și Uniunea Scriitorilor din România, au fost premiați scriitorii desemnați pentru lunile noiembrie 2022-octombrie 2023, precum și scriitorul anului.

Născut pe 3 aprilie 1952, Andrei Cornea este istoric de artă, specialist în studii clasice, traducător, eseist, filosof și publicist, profesor emerit al Universității din București. Este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” (în prezent, Academia de Arte Frumoase din București), specializarea istoria și teoria artei (1975), și al Universității din București, specializarea filologie clasică (1980). Din 1994, este doctor în filologie clasică al Universității din București. A tradus din limba greacă veche operele lui Platon, Aristotel, Plotin, Epicur și Aristofan și a îngrijit importante ediții critice dedicate acestor filosofi și scriitori. Este membru al Uniunii Artiștilor din România, al Uniunii Scriitorilor Români, al Societății de Studii Bizantine, al Societății de Studii Clasice, al Societății Academice Române și membru fondator al Grupului pentru Dialog Social.

A primit Premiul pentru cea mai bună carte a anului, acordat de Asociația Scriitorilor profesioniști din România, pentru volumul Platon. Filozofie și cenzură (1995), Premiul Asociației Jurnaliștilor Maghiari din România, pentru combaterea discriminării etnice (1995), Premiul Fundației „Gheorghe Ursu” (1996), Premiul Societății „Timișoara” (1997), Premiul revistei Cuvântul pentru cea mai bună carte de filosofie a anului, De la Școala din Atena la Școala de la Păltiniș (2005), Premiul revistei România literară pentru cea mai bună carte a anului, Când Socrate nu are dreptate (2006), Premiul „Petru Creția”, acordat de Muzeul Literaturii Române, pentru Plotin. Opere (2010), Premiul PEN România pentru volumul Miracolul. Despre neverosimila făptură a libertății (2015), Premiul „Omul cu dileme”, acordat de revista Dilema veche (2016), Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România pentru romanul Lanțul de aur (1918).

Juriul “Galei Scriitorii Anului”, ediţia a VIII-a, a fost format din critici literari recunoscuţi, membri ai Uniunii Scriitorilor din România (USR), respectiv Nicolae Manolescu – preşedintele USR, Ioan Holban, Mircea Mihăeş, Irina Petraş, Vasile Spiridon, Răzvan Voncu şi Angelo Mitchievici.

Lista scriitorilor desemnați de juriu pentru titlul de scriitorul lunii: Marko Bela – noiembrie 2022, Ovidiu Pecican – decembrie 2022, Mircea Bârsilă – ianuarie 2023, Rareș Moldovan – februarie 2023, Andrei Cornea – martie 2023, Adriana Babeți – aprilie 2023, Vasile Dan – mai 2023, Ion Mureșan – iunie 2023, Florina Zaharia – iulie 2023, Cassian Maria Spiridon – august 2023, Andreea Iulia Scridon – septembrie 2023, Adrian Papahagi – octombrie 2023.

“Gala Scriitorii Anului”, ediţia a VIII-a, desfăşurată în Sala “Mozart” de la Palas Congres Hall, a debutat cu înmânarea de către primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a Titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi preşedintelui Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu.

Evenimentul, moderat de Nicolae Manolescu, Gabriel Chifu şi Adi Cristi, a inclus şi un recital extraordinar de muzică susţinut de Eneli.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;