Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) a anunţat că a fost desemnat câștigătorul licitației pentru realizarea primelor lucrări aferente Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) de la Iaşi, cel mai important proiect de infrastructură spitalicească din Regiunea de Nord-Est a României.
Cu o valoare licitată de 26.298.533,47 lei (fără TVA), asocierea condusă de constructorul român Ness Proiect Europe va avea la dispoziție 4 luni pentru finalizarea lucrărilor, de la emiterea ordinului pentru începerea acestora. Acest contract presupune lucrări de organizare de șantier, excavare grosieră a pământului, devierea rețelelor de utilități și amenajarea căilor temporare de acces. Semnarea contractului va fi posibilă după expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestații de 10 zile și respectiv după soluționarea acestora, dacă este cazul, precizează reprezentanţii ANDIS într-o postare pe Facebook.
La finalizarea proiectului, Spitalul Regional de Urgență Iași va oferi o suprafață construită totală de 202.689 mp, pe 9 niveluri (2S+P+5E+Eth), pe un teren de 120.000 mp. Această clădire va avea 850 de paturi de internare continuă, organizate în 6 centre multidisciplinare.
Demersurile pentru realizarea Spitalului Regional de Urgenţă de la Iaşi, situat în zona Moara de Vânt, au început la sfârșitul anului 2016, iar în toamna anului 2017, Consiliul Local a aprobat transmiterea terenului în suprafaţă de 120.000 de metri pătrați din domeniul public al Municipiului Iași și administrarea Consiliului Local Iași în domeniul public al Statului și administrarea Ministerului Sănătății.
Costul realizării Spitalului Regional de Urgență Iași se ridică la aproape 600 de milioane de euro, din fonduri europene, un împrumut de la Banca Europeană de Investiții (BEI) şi de la bugetul de stat. Costurile construcției sunt estimate de proiectanți la 400 de milioane de euro (336 de milioane de euro, fără TVA), diferența urmând să asigure dotările (mobilier, aparatură medicală, etc.).
Noua unitate spitalicească, o construcţie cu 850 de paturi, va înlocui actualul Spital Judeţean de Urgenţe „Sfântul Spiridon”, vechi de 260 de ani, şi va îmbunătăţi activitatea de predare şi cercetare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”. Noul spital va oferi atât servicii spitaliceşti, cât şi asistenţă medicală ambulatorie, estimându-se a fi operaţional în 2027.