Filme premiate care nu au distribuție în România, la Cinema “Ateneu”, în cadrul proiectului “Cinema Together”

Începând din această toamnă, la Cinema “Ateneu”  și în cinematografele de artă partenere din Cluj-Napoca, Sfântu Gheorghe și Timișoara vor putea fi urmărite filme europene deosebite, unele premiate internațional, care nu pot fi văzute altfel în România, titluri special alese pentru copii și tineri, complementate cu ateliere educative, filme maghiare care s-au remarcat recent, producții accesibilizate pentru nevăzători, precum și filme atent alese pentru seniori, toate parte din proiectul cultural “Cinema Together”  – primul proiect câștigător în rețeaua cinematografelor de artă Europa Cinemas, cu parteneri doar din România.

Prin “Cinema Together”, rmai multe categorii de public își pot regăsi preferințele cinefile, inspirația sau pot avea în sfârșit un motiv de a veni la cinema, simțindu-se incluși: cinefilii dornici de a descoperi filmele despre care se discută la nivel internațional, dar care nu au distribuție în țară, părinții care vor filme cu adevărat instructive și sensibile pentru copiii lor – pentru preșcolari, spre exemplu, titluri non-verbale (fără subtitrări care trebuie citite), tineri dornici să experimenteze pe marele ecrane experiențe aliniate vieții lor, persoanele cu deficiențe de vedere ale căror experiențe culturale sunt restrictive sau seniori în căutarea unorti tluri mai deosebite.

Proiectul este finanțat de rețeaua de cinematografe de artă Europa Cinemas și Creative Europe Media Desk. Cinematografele de artă partenere alături de Cinema Ateneu din Iași sunt: Cinema “Victoria” din Cluj-Napoca (inițiator proiect), Cinema “Arta by Cityplex” Sfântu Gheorghe, iar ca și colaborator se alătură și Cinema “Victoria” din Timișoara.

Săptămâna aceasta, între 8-9 noiembrie, vor avea loc primele proiecții sincronizate din proiect, între Iași, Cluj-Napoca și Sfântu Gheorghe și anume: comedia “Încă două lozuri ” (regia Paul Negoescu), care va fi difuzată într-un format accesibil și persoanelor cu deficiențe de vedere, prin utilizarea aplicației Movie Reading. La Cinema “Ateneu”, proiecția va avea loc joi, 9 noiembrie, de la ora 19:00. Accesibilizarea filmului este oferită de Fundația “Cartea Călătoare”. Următorul film accesibilizat și pregătit pentru a fi distribuit în toate cele trei cinematografe este “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (regia Carla-Maria Teaha).

Biletele pentru proiecția filmului Încă două lozuri sunt puse în vânzare pe https://cinemaiasi.ro/film/inca-doua-lozuri/, iar tot acolo se găsesc și informațiile pentru utilizarea aplicației. Proiecția este destinată și publicului larg.

Cinema Together este un proiect finanțat de Europa Cinemas și Creative Europe Media Desk și implementat între 2023-2024.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;