Les Films de Cannes à Iași, în week-end, la Cinema “Ateneu”

Festivalul LesFilms de Cannes revine între 10-12 noiembrie 2023 la Iași, cu o selecție de șapte filme de la Cannes și Berlin. La doar câteva luni de la premiera mondială de la Cannes, publicul ieșean are acum ocazia să vizioneze pe marele ecran de la Cinematograful Ateneu cele mai importante filme de autor ale anului, apreciate deopotrivă de critici și de public, în cadrul celei de-a 7-a ediții a LesFilms de Cannes à Iași. Filmele vor fi introduse și comentate de criticul de film Irina-Margareta Nistor.

Câștigătorul Palme d’Or 2023, Anatomia unei prăbușiri/L’Anatomie d’une Chute, al regizoarei franceze Justine Triet, câștigătorul Ursului de Aur de la Berlin 2023, Pe Adamant/Sur l’Adamant, regizat de documentaristul francez Nicolas Philibert și Jeanne du Barry, filmul care a deschis anul acesta Cannes-ul, sunt doar trei titluri care vor fi proiectate în premieră la Iași.  Li se alătură filmele laureate cu premiul juriului, premiul pentru cea mai bună interpretare feminină și masculină și filme din selecția Un certain Regard.

Biletele sunt puse în vânzare online, pe https://cinemaiasi.ro/les-films-de-cannes-a-iasi-2023/ și la casieria Ateneului, la prețul de 20 lei/bilet.

 

Filmele prezentate publicului la LesFilms de Cannes à Iași

 

Sâmbătă, 11 noiembrie

 

ora 18.00 – Frunze căzătoare – Fallen Leaves – (regia Aki Kaurismäki) – PREMIERĂ – AP 12

Frunze căzătoare / Fallen Leaves, laureat cu Premiul Juriului și FIPRESCI Grand Prix al criticii internaționale, este un clasic în regia regizorului Aki Kaurismäki. Cineastul finlandez al L’homme sans passé (Grand Prix în 2002 la Cannes), supranumit maestrul melancoliei, revine în festival cu al 19-lea film al său. Este o tragi-comedie despre întâlnirea dintre doi singuratici, într-o noapte la Helsinki. Ansa și Holappa se intersectează întâmplător la o seară de karaoke în oraș și amândoi speră să-și găsească marea dragoste.

Sâmbătă, 11 noiembrie

 

ora 19.30 – About Dry Grasses – Kuru Otlar Üstüne – (regia Nuri Bilge Ceylan) – PREMIERĂ – AP 12

About Dry Grasses de Nuri Bilge Ceylan – Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină a lui  Merve Dizdar, prima actriță turcă care câștigă această distincție la Cannes. Filmul scris și regizat de Ceylan, laureat în 2014 cu Palme d’Or pentru memorabilul Winter Sleep, este o dramă contemporană plasată într-o regiune izolată din Anatolia. Un tânăr profesor stagiar se confruntă cu o situație limită și își pierde speranța că va scăpa din viața sumbră în care este blocat.

Duminică, 12 noiembrie

 

ora 16.00 – Pe Adamant – Sur l’Adamant – (regia Nicolas Philibert) – PREMIERĂ – AP 12

Pe Adamant/Sur l’Adamant a câștigat în februarie Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin pentru Cel mai bun film.

Adamant este un azil unic. O structură plutitoare pe Sena, în inima Parisului, care găzduiește adulți care suferă de tulburări psihice. Centrul oferă o îngrijire care îi fixează în timp și spațiu și îi ajută să se recupereze și să nu ajungă în derivă.

Motivat de un interes autentic și contagios pentru tot ceea ce mișcă în cadrul unei comunități, Nicolas Philibert, unul dintre marii regizori de filme documentare, ne invită să ne alăturăm microcosmosului primitor al Adamantului prin acest film blând și onest.

Duminică, 12 noiembrie

 

ora 18.00 – Only the river flows – He Bian De CuoWu – (regia Wei Shujun) – PREMIERĂ – AP 12

Only the river flows, scris si regizat de Wei Shujun, face parte din selecția Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes 2023. Regizorul  spune că este un film noir clasic, pe care a ales să-l filmeze pe peliculă. În China anilor ’90 au fost comise trei crime în micul oraș Banpo. MaZhe (interpretat de ZhuYilong) este șeful poliției și conduce investigația. Pe măsură ce cazul se blochează, inspectorul  se confruntă cu întunericul sufletului uman și se scufundă în îndoială.

Cele trei filme anterioare ale lui Wei au fost toate selecționate la Festivalul de la Cannes: On the Border (scurtmetraj, mențiunea specială a Juriului la Cannes 2018), Courir au Gré du Vent (în competiție la Cannes 2020) și Ripples of Life (Quinzaine des réalisateurs, Cannes 2021).

Duminică, 12 noiembrie

 

ora 20.30 – Zile perfecte – Perfect Days – (regia Wim Wenders) – PREMIERĂ – AP 12

Zile perfecte/Perfect Days de Wim Wenders a fost recompensat cu Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină pentru Kōji Yakusho și Premiul Ecumenic la Cannes 2023.

Unul dintre cei mai importanți regizori ai lumii, Wim Wenders, revine la Cannes și surprinde cu un film foarte original si inclasabil, alcătuit din patru scurte povestiri despre Japonia zilelor noastre. Rolul principal, Hirayama, este interpretat de Kōji Yakusho, unul dintre cei mai buni actori din ţara sa, cunoscut din filmele lui Imamura şi Kurosawa.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;