Liceul Teoretic ”Dimitrie Cantemir” din Iași promovează gândirea și acțiunea antreprenorială prin intermediul Proiectului concurs: Arena proiectelor de antreprenoriat- ediția a III-a-Junior Business 2023. Săptămâna trecută, la Liceul Teoretic ”Dimitrie Cantemir” s-a desfășurat Arena proiectelor de antreprenoriat – Ediția a III-a- Junior Business 2023, competiție consacrată deja la nivelul unităților de învățământ din județului Iași. În concurs au intrat ideile de afaceri propuse de elevi, proiectul vizând conectarea școlii cu mediul de afaceri ieșean. Agenda zilei a integrat pe lângă concursul propriu-zis și participarea domnului Doru Laurențiu Moraru, administrator al unei societăți ce are ca obiect de activitate instalații și echipamente electrice, și a domnișoarei Daniela-Nicoleta Bujor, administrator al unei firme care produce obiecte personalizate din lemn, antreprenori care le-au descris elevilor participanți beneficiile antreprenoriatului și importanța educației antreprenoriale pentru dezvoltarea personală, economică și pentru evoluția socială. Elevii participanți au putut afla mai multe despre lumea afacerilor direct de la reprezentanții mediului de afaceri invitați. Aceștia au jurizat ideile de afaceri ale elevilor și, din perspectiva experienței în inițierea și administrarea propriilor afaceri, le-au oferit consultanță și îndrumări.
Proiectul educativ Arena proiectelor de antreprenoriat – Ediția a III-a este un parteneriat al Liceului Teoretic ”Dimitrie Cantemir” Iași cu Inspectoratul Școlar Județean Iași și cu firme din județ și este înscris în Calendarul Activităților Educative Județene (CAEJ)2023 la poziția 114. Tematicile de anul acesta au fost, pentru secțiunea liceu- Afaceri sustenabile energetic, iar pentru secțiunea gimnaziu- Afaceri handmade. Ideile de afaceri prezentate în concurs au fost variate, cele mai multe dintre ele au integrat cu prioritate strategii de protejare a mediului, prin prezentarea unor soluții inovative și eficiente de reducere a risipei de resurse, utilizarea surselor alternative de energie și utilizarea unor tehnologii nepoluante.
Antreprenor cu experiență, domnul Doru Laurențiu Moraru, salută interesul școlii pentru integrarea noțiunilor teoretice în practică, în simulări de afaceri și apreciază că organizarea de competiții constituie un pas important în schimbarea percepției tinerilor asupra propriei evoluții și asupra unei cariere în domeniul antreprenoriatului. Provocările în domeniul afacerilor sunt mari, de aceea consideră că este necesară o relație autentică între școală și mediul de afaceri, concretizată prin vizite, internship-uri, colaborări și activități comune prin care tinerii să se familiarizeze cu mediul și să înțeleagă cum se administrează o firmă, care sunt etapele și cum se obțin rezultatele, profitul și succesul.
”Am acceptat fără ezitare să particip în cadrul acestui proiect, să împărtășesc o parte din cunoștințele mele. Scopul meu a fost să transmit faptul că, din momentul în care devii antreprenor, ajungi să fii unul și același cu societatea ta, ajungi să transpui valorile pe care le ai în tot ceea ce înseamnă aceasta. Mi-a făcut o deosebită plăcere să întâlnesc tineri cu idei, inițiativă și curaj, tineri cu încredere în propriile convingeri și pasiuni și am înțeles faptul că următorii ani vor fi pline de evenimente, inovație și idei îndrăznețe”, spune Daniela- Nicoleta Bujor, tânăr antreprenor.
Viziunea acestui proiect este de a pune școala și tinerii în contact direct cu întreprinzători care să îi inspire și să le ofere programe de mentorat, cu scopul de a pregăti noi generații de antreprenori și oameni cu cariere de succes.