5:14 pm - Saturday April 29, 7679

„După 300 de ani: Domnitorul Dimitrie Cantemir în imagini”, expoziţie deschisă la Palatul Culturii

Muzeul de Istorie a Moldovei și Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează la Palatul Culturii, în perioada 22 noiembrie 2023 – 31 ianuarie 2024, expoziţia „După 300 de ani: Domnitorul Dimitrie Cantemir în imagini, la Palatul Culturii din Iași”.

În cadrul acestui proiect expozițional inedit, conceput sub forma unei călătorii, vizitatorii vor putea releva imagini din plastica românească ale lui Dimitrie Cantemir, ori a fratelui său, Antioh, prezentate sub forma unor „insule”, lucrări ce fac parte din colecțiile de patrimoniu ale celor două muzee. În acest circuit va fi inclus vitraliul din zona scărilor din Palatul Culturii, cu cele trei ferestre ogivale care îl înfățișează pe Petru cel Mare și pe Dimitrie Cantemir în vizita acestora la biserica „Trei Ierarhi” din Iași.

În continuarea parcursului, vizitatorul este invitat în Sala Voievozilor pentru a  regăsi portretul lui Dimitrie Cantemir  prezent  în galeria de portrete în formă de medalion circular. De-a lungul carierei sale sculptorul Ion Irimescu (1903-2005) i-a dedicat domnitorului moldovean o serie de reprezentări plastice, printre care se află și bustul păstrat în colecțiile Parlamentului Românii. În linia respectivei lucrări se înscrie și capul din bronz expus în Holul Muzeului de Artă, inclus în cadrul acesta expozițional.

Evenimentul este dedicat împlinirii a 300 de ani de la trecerea în veșnicie a domnitorului cărturar Dimitrie Cantemir, fiind organizat la Palatul Culturii, pe vechiul amplasament al Curților Domnești, acolo unde acesta a prezidat ședințele Divanului și unde s-a întâlnit cu Țarul Petru cel Mare.

Expoziţia va putea fi vizitată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 17.00. Conceptul expozițional este realizat de muzeograf dr. Ioan Iațcu.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;