În prezenţa președintelui Autorității Vamale Române, Ion Cupă, şi a directorului Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Igor Talmazan, la Iaşi au fost prezentate astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, rezultatele proiectului „Reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România-Moldova, respectiv birourile vamale Albița-Leușeni, Sculeni-Sculeni și Giurgiulești-Giurgiulești”.
Preşedintele Autorităţii Vamale Române, Ion Cupă, a declarat că proiectul este unul de importanţă strategică, având în vedere că în urma finalizării acestuia, schimbul de persoane şi de mărfuri între cele două ţări şi-a mărit semnificativ capacitatea.
“Este un proiect foarte important, pentru că este unul de importanţă strategică atât petru România cât şi pentru Republica Moldova, care are ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de lucru ale lucrătorilor vamali din cele trei puncte vamale şi, de asemenea, care încurajează comerţul între România şi Republcia Modovoa, prin îmbunătăţirea şi fluidizarea traficului între cele birouri vamale. Proiectul include, pe lângă reabiltarea termică a clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea punctele vamale, modernizarea reţelelor de apă, precum şi pregătirea profesională a lucrătorilor vamali, lucruri care vor conduce, în final, la o mai bună fluidizare a traficului de persoane şi mărfuri în toate cele trei puncte vamale, respectiv Albiţa, Sculeni şi Giurgiuleşti,” a precizat Ion Cupă, preşedintele Autorităţii Vamale Române.
La rândul său, Igor Talmazan, directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, a subliniat că proiectul a inclus, printre altele, reabilitarea completă sau parţială a celor trei puncte vamale aflate la graniţa dintre cele două ţări.
“Proiectul a avut pentru noi, ca obiectiv, reabilitarea completă a punctului vamal de la Sculeni şi reabilitarea parţială a punctelor vamale de la Giurgiuleşti şi Leuşeni. În ceea ce priveşte punctul vamal de la Sculeni, în urma implementării acestui proiect, capacitatea acestuia practic s-a triplat, lucru care va conduce la o mai mare fluidizare a traficului de persoane şi mărfuri între cele două ţări, facilitând la maximum traversarea graniţei”, a spus Igor Talmazan.
Valoarea totală a proiectului este de 10 milioane de euro, 64% din această sumă venind d ela Uniunea Europeană, iar restul de 36% fiind împărţită în mod egal între România şi Republica Moldova.