Expoziție comemorativă „Pictor Dumitru Bâșcu (1902 – 1983)”, la Muzeul Unirii

Muzeul Unirii, în calitate de partener, invită publicul să viziteze în perioada 13 – 28 decembrie expoziția comemorativă „Pictor Dumitru Bâșcu (1902 – 1983)”, organizată de Fundația Culturală „Gaudium Animae”. Vernisajul va avea loc miercuri, 13 decembrie, de la ora 17.00, în prezența fiicei artistului, doamna Ana Maria Sandi, și a curatoarei expoziției, dr. Maria Bilașevschi, cu participarea tinerilor pianiști Alexandra Marițencu și George Țăranu.

Frate vitreg al compozitorului George Enescu, Dumitru Bâșcu a trăit discret și a încercat să facă recunoscută valoarea propriului talent fără a invoca notorietatea marelui muzician, pe care îl prețuia în mod deosebit. Născut pe 14 septembrie 1902, la Cracalia, pictorul Dumitru Bâșcu a fost fiul lui Costache Enescu și al polonezei Maria Ferdinand Suschi, fiind cu 21 de ani mai mic decât George Enescu. Despărțit de mamă pe la 2 – 3 ani, Dumitru (Mitruță), înregistrat în acte ca Dumitru Suschi, a fost crescut de tatăl său și de sora acestuia, Tinca. După moartea tatălui lor, George Enescu își duce fratele la studii, la Iași, unde va urma liceul și Școala de Arte Frumoase. Participă la Salonul Oficial din 1927 cu o ,,natură moartă” și obține prestigiosul Premiu „Anastasie Simu”, iar la Salonul din 1929 va obține o bursă pentru călătorii în străinătate, în valoare de 50.000 de lei. Din noiembrie 1929, până în martie 1931, Dumitru Bâșcu s-a aflat în Franța, inclusiv la Paris. De-a lungul timpului, artistul a abordat diverse teme: portrete, peisaje, compoziții cu personaje, natură statică și, în egală măsură, s-a împărțit între pictura de șevalet, pictura murală (religioasă) și grafica. A fost, de asemenea, pictor de biserici și restaurator de monumente istorice.

Referindu-se la o parte a creației sale plastice, pictorul Eugen Ispir, de a cărui personalitate se leagă înființarea pinacotecii din Botoșani, menționa: „Bâșcu știe să picteze, el știe să învie motivul din natură, satisfăcând toate pretențiile artei pure. Bâșcu înțelege ordonanțarea cantităților în compoziție; florile lui Bâșcu au libertate, au aer, prospețime și lumină” („Expozițiile de la Dalles”, în „Veghea”, 18 ianuarie 1935). În 1943, artistul s-a căsătorit cu Margareta Arvay (Kutis), alături de care, în 1945, a devenit tatăl Anei Maria Sandi. După o viață cu multe privațiuni, inclusiv detenția din motive politice, fiind apropiat al Principesei Ileana, pictorul Dumitru Bâșcu a murit la București, pe 18 noiembrie 1983, fiind înmormântat la Cimitirul „Andronache”. În 2019, la Galeria Romană din București, fiica artistului a organizat expoziția comemorativă ,,Melodia cromatică”, curatoriată de Ion Grigorescu.

Fundația Culturală „Gaudium Animae” își propune să readucă în atenția publicului iubitor de artă opera pictorului Dumitru Bâșcu, prin intermediul acestei expoziții-eveniment, care poate fi vizitată la Muzeul Unirii din Iași (Str. Alexandru Lăpușneanu Nr. 14) până pe 28 decembrie 2023, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00 – 17.00.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;