Proiect major de infrastructură finalizat de TUIASI: conexiune la Internet din camera de cămin până în sala de cursuri

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a organizat miercuri, 20 decembrie, conferința de încheiere a proiectului „WiNet@Uni – Joint Cross-Border Networking Infrastructure of Technical Universities of Iasi and Moldova”. Desfășurat în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), proiectul reprezintă punctul final al unui concept care a început să fie implementat de aproape opt ani la Politehnica ieșeană: o rețea wireless funcțională care să acopere tot campusul studențesc, cel didactic și zonele de legătură.

Practic, în momentul de față, odată cu implementarea proiectului de 2 milioane de euro, studenții TUIASI rămân conectați la Internet și la toate resursele didactice puse la dispoziție de universitate din momentul în care ies din camera de cămin și până când ajung în sala de cursuri. Rețeaua este extrem de performantă, cu o viteză de 1 Gb/s la nivel de fiecare utilizator, iar avantajul este că nu mai trebuie schimbate rețelele wireless între ele. Există o singură rețea, la care au acces studenții, profesorii și personalul administrativ al TUIASI, datele de conectare fiind conturile instituționale, cu care au acces fără a mai face nicio setare suplimentară.

„Am refăcut rețeaua cablată din 11 cămine din Campusul «Tudor Vladimirescu» și am creat rețeaua wireless din toate clădirile din campus. Am realizat inclusiv acoperirea wireless în spațiile exterioare în campus și pe splai, în drumul spre facultăți. Am pus puncte de acces pe clădiri pentru a acoperi spațiile exterioare pe unde merg studenții, pe lângă facultăți, ca să rămână conectați la rețeaua wireless de când au plecat din cămin spre școală și înapoi”, a declarat conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman, prorector al TUIASI și managerul proiectului.

În interiorul facultăților acoperirea wireless era creată de rețele înființate de-a lungul anilor prin proiectele de Fonduri de Dezvoltare Instituțională câștigate de TUIASI. Prin proiectul WiNet@Uni, TUIASI a modernizat infrastructura de comunicații wireless în 59 de clădiri, în 11 dintre acestea fiind refăcută complet și infrastructura cablată. Au fost instalate peste 300 de echipamente de tip switch, distribuite și peste 900 echipamente de tip access point, care se adaugă altor 500 instalate anterior.

La conferința de închidere a proiectului au participat reprezentanți ai conducerii universității, membrii echipei de cercetare și studenții TUIASI. Rectorul Politehnicii ieșene, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a vorbit despre relația strânsă de colaborare cu Universitatea Tehnică a Moldovei, care a avut la rândul ei reprezentanți la conferința organizată la Iași. La eveniment a participat și Ion Coșer, consul general al Republicii Moldova la Iași.

„Este o chimie între noi și UTM. Acest parteneriat este de tradiție, mă uitam peste o situație recentă: din cele zece proiecte transfrontaliere derulate în ultimii ani, în principal în perioada începută în timpul pandemiei, șase sunt cu UTM. Poate această cifră contează mai puțin, dar din cele aproape 2 milioane de euro aduse în universitatea noastră din aceste proiecte, 80% sunt în parteneriat cu UTM, ceea ce spune foarte mult despre colaborarea dintre noi. Este un proiect care se adaugă în universitatea noastră la celelalte proiecte de infrastructură IT și digitalizare. Infrastructura noastră este pregătită, deci, să trecem la etapa următoare: la utilizare, fiindcă avem toate motivele și pârghiile acum să o folosim”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Rezultatele obținute în urma implementării proiectului sunt: realizarea unei infrastructuri de comunicații prin cablu de ultimă generație pentru rețelele corporative ale celor două universități partenere; realizarea infrastructurii de comunicații wireless de ultimă generație a rețelei corporative a fiecărui partener; crearea unui spațiu virtual colaborativ pentru sprijinirea cooperării dintre cele două universități.

Proiectul WinNet@Uni a fost cofinanțat prin Programul Operațional România-Republica Moldova 2014-2020.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;