Colegiul Medicilor Iași și Societatea de Medicină de Familie din Iași sunt profund îngrijorate de recenta decizie a Casei Naționale de Asigurări Sociale de Sănătate, de a reduce fondurile alocate asistenței medicale primare și asistenței de ambulator de specialitate cu aproximativ 30%. Deși medicina primară funcționează într-un cadru privat, aceasta se află într-o dependență totală de sistemul de asigurări sociale de sănătate, având rolul de a oferi servicii medicale gratuite pacienților noștri. Astfel, scăderea semnificativă a finanțării actuale, care vine pe fondul neachitării serviciilor medicale din centrele de permanență încă din luna octombrie, va accentua subfinanțarea cronică a asistenței medicale primare, creând premisele reducerii numărului de cabinete medicale și a centrelor de permanență.
“Acest context nu doar că exercită o presiune injustă asupra profesioniștilor din sănătate, dar și restricționează accesul pacienților la serviciile medicale vitale. Această hotărâre va avea repercusiuni pe termen lung asupra îngrijirii medicale în general în România. Având în vedere că medicina primară are forța de muncă cea mai îmbătrânită din întreg corpul medical, cu un număr mare de retrageri, scăderea veniturilor din medicina de familie și ambulatoriul de specialitate va duce la o reducere a numărului de medici ce practică în asistența prespitalicească. În contextul unei asistențe prespitalicești slăbite, subfinatate cronic și subdimensionate oricum față de standardele europene, spitalele se vor aglomera, costurile sistemului medical vor exploda, iar starea de sănătate a cetățenilor va avea de suferit. Este important de menționat că medicii de familie sunt singura specialitate distribuită în mod relativ uniform în mediul urban și rural. Afectarea asistenței medicale primare si a celei din ambulatoriile clinice, deși va afecta accesul la servicii medicale peste tot în țară, va avea un impact disproporționat asupra pacienților cei mai vulnerabili, în special asupra celor care locuiesc în zonele cu deficit de medici și unde medicii de familie erau singurii specialiști accesibili. Aceasta ar putea avea consecințe grave pentru starea de sănătate a celor mai defavorizate grupuri de pacienți”, se precizează într-un comunicat de presă comun, semnat de Colegiul Medicilor Iaşi şi Societatea de Medicină de Familie Iaşi.
În plus, tratarea nedreaptă a medicilor de familie și a celor din ambulatoriile de specialitate, interesul scăzut al sistemului de asigurări pentru asistența medicală primară vor fi, de asemenea, factori demotivanți pentru tinerii medici de a intra în această specialitate. Acest lucru, în contextul unei forțe de muncă îmbătrânite în medicina primară, va accentua și mai mult deficitul de medici de familie, cu consecințe negative pe termen lung asupra accesului echitabil la servicii medicale de calitate.
“Facem apel la Casa Națională de Asigurări Sociale de Sănătate să reconsidere această decizie și să lucreze împreună cu noi pentru a găsi soluții care să nu compromită calitatea îngrijirilor medicale oferite cetățenilor noștri. Vom continua să ne luptăm pentru drepturile pacienților noștri și pentru un sistem de sănătate echitabil și accesibil pentru toți cetățenii”, se arată în încheierea comunicatului de presă.