O nouă etapă în procesul de pregătire a începerii lucrărilor la Spitalul Regional de Urgenţă

Primarul Mihai Chirica a semnat autorizația de construire a proiectului ApaVital SA de realizare a „Gospodăriei de apă pentru Spitalul Regional de Urgență”. Investiția include construirea a două rezervoare supraterane cu o capacitate de câte 1.500 de metri cubi, a unei stații de clorinare și a uneia de pompare, a conductelor și căminelor, alimentarea cu energie electrică, instalații și iluminat, amenajarea de platforme de acces și trotuare etc. Lucrările vor dura cel mult doi ani.

Primăria Municipiului Iași a început demersurile pentru acest proiect la sfârșitul anului 2016, iar în toamna anului 2017 Consiliul Local a aprobat transmiterea terenului de 120.000 de metri pătrați aflat în zona Moara de Vânt din domeniul public al Municipiului Iași și administrarea Consiliului Local Iași în domeniul public al Statului și administrarea Ministerului Sănătății, cel care gestionează acest proiect vital, prin Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) .

În cursul lunii februarie 2023, primarul Mihai Chirica a semnat autorizația de construire pentru Spitalul Regional de Urgență. Alături de alte documentații necesare, în cursul lunii iulie a anului trecut edilul-șef a semnat și certificatul de urbanism necesar extinderii rețelelor de distribuție a energiei electrice și construirii unei stații de transformare pentru viitoarea unitate medicală din Moara de Vânt.

„Mulțumesc ApaVital SA pentru implicarea în pregătirea Spitalului Regional de Urgență! Am încredere că și ceilalți furnizori de utilități vor lucra în paralel cu construirea și dotarea spitalului, astfel încât acest proiect vital să nu aibă sincope”, a declarat primarul Mihai Chirica.

În prezent, ANDIS derulează trei licitații pentru construirea spitalului:

– pentru atribuirea contractului de lucrări de construire (pachet 1), cu o valoare de 29.424.188,53 lei fără TVA – în curs de finalizare: contractul va fi semnat cu constructorul român Ness Proiect Europe pentru o sumă de 26.298.533,47 lei fără TVA;

– pentru atribuirea contractului de servicii de supraveghere a lucrărilor de construcții, cu o valoare de 44.843.675,97 lei fără TVA – licitația a atras patru oferte, iar câștigătoare a fost desemnată asocierea Venturo Investment SRL (lider) – Koltek Musavirlik cu o ofertă 23.861.076 lei fără TVA;

– pentru atribuirea lucrărilor de construire (pachet 2), furnizarea și instalare de echipamente medicale, în valoare de 1.891.747.312,57 lei fără TVA – procedura urmează să fie lansată.

„Faptul că aceste licitații au fost lansate, că există firme puternice implicate și că există alocări financiare atât de importante demonstrează că proiectul Spitalului Regional de Urgență este important nu doar pentru noi, ci și pentru Guvernul României! Sperăm ca licitațiile să fie finalizate rapid, astfel încât lucrările să înceapă cât mai devreme în acest an!”, a mai transmis primarul Mihai Chirica.

În paralel cu procedurile menționate, Primăria lucrează la studii pentru construirea căilor de acces spre și în interiorul arealului viitorului spital, care este gândită a fi dezvoltată unitar și coerent, după un concept Smart City District.

Proiectul Spitalului Regional de Urgență din Municipiul Iași a rămas în continuare cel mai avansat din cele trei spitale de acest tip care vor fi construite în România (alături de Cluj și Craiova).

Noul spital va avea 850 de paturi, 20 de săli de operație și circa 3.000 de angajați, va înlocui actualul Spital Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon”, vechi de 260 de ani, şi va îmbunătăţi activitatea de predare şi cercetare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”. Se preconizează că spitalul va gestiona în primul an de funcționare peste 47.500 de internări continue şi peste 100.000 de urgenţe.

Costul Spitalului Regional de Urgență Iași a fost actualizat la 3,3 miliarde de lei, circa 668 de milioane de euro, din fonduri europene, un împrumut de la Banca Europeană de Investiții şi de la bugetul de stat.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;