Unirea Principatelor Române a fost marcată miercuri, 24 ianuarie, la Iaşi, printr-o ceremonie militară şi religioasă desfăşurată în Piaţa Unirii, la care au fost prezente peste 10.000 de persoane. Alături de reprezentanţii administraţiei locale, la eveniment au fost prezenţi Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului României, parlamentari şi membri ai Guvernului. Manifestările au debutat la ora 10.00, cu un spectacol folcloric susţinut de artişti locali, după care acestea au continuat cu un Te Deum, oficial de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi discursurile oficialităţilor locale.
În cuvântul său, primarul Mihai Chirica a subliniat sacrificiul făcut de ieşeni în urmă cu 165 de ani, prin mutarea capitalei la Bucureşti şi rolul pe care Iaşul l-a avut la făurirea statului român modern. „La începutul fiecărui an, pe 24 ianuarie, retrăim o zi minunată! O zi a fraternității! Cu 165 de ani în urmă, moldovenii și muntenii și-au dat mâna pentru a construi o țară pentru toți românii. Unirea Principatelor a reprezentat actul oficial de naștere a României! Pe 24 ianuarie, românii sunt cu inima şi cu gândul la Iași – Orașul Unirii! Atunci, în 1859, Iaşul a renunţat la statutul de capitală a Moldovei pentru a da sens, rost şi forţă națiunii române. Iar această șansă a fost fructificată la maximum. De-a lungul a 60 de ani, românii și-au câștigat independența, mândria, puterea, dar și dreptul de a trăi împreună într-o Românie Mare! Iaşul şi-a dovedit încă o dată vocaţia de oraş întemeietor, de loc de naștere a marilor proiecte care au transformat România. De la Cuza Vodă la Ferdinand Întregitorul, ieșenii au demonstrat că România merită orice jertfă. Istoria îi răsplătește întotdeauna pe cei care o respectă! De aceea, să nu uităm niciodată sacrificiul Iașului! Aici s-a născut România! Pe data de 24 ianuarie, toţi suntem ieşeni! În ultimul deceniu, Iașul și-a recăpătat prestigiul de altădată! Orașul nostru se schimbă în bine! Iașul mulțumește tuturor celor care îi stau alături, îi salută pe frații români de pretutindeni și anunță lumea că se pregătește să redevină o mare capitală! Unirea face puterea, spune înțelepciunea populară! Iar astăzi avem obligația de a întări solidaritatea dintre români, fiindcă doar împreună putem schimba România în bine! La mulți ani Iași! La mulți ani, România! La mulți ani, români, oriunde v-ați afla!”, a spus primarul Mihai Chirica.
După alocuţiunile rostite de autorităţi, ceremonia a continuat cu depunerea de coroane de flori la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, intonarea Horei Unirii şi prinderea în horă a participanţilor la manifestare. Faţă de alţi ani, oficialii veniţi de la Bucureşti nu s-au mai prins în tradiţionala Horă a Unirii alături de ieşeni, singurul care a făcut acest lucru fiind primarul Mihai Chirica. Ceremoniile din Piaţa Unirii s-au încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare şi un spectacol aerian organizat de Baza 95 Aeriană “Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu din Bacău”, care a constat în survolarea cerului Iaşului de către mai multe aeronave IAR-99 Şoim şi IAR-330 SOCAT.
Manifestările prilejuite de aniversarea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române au continuat la Biserica “Trei Ierarhi”, cu slujba şi ceremonia de depunere de coroane de flori la mormântul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, acestea încheindu-se seara cu tradiţional ceremonie de retragere cu torţe a militarilor din Garnizoana Iaşi, pe traseul Piaţa Unirii – pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt – Piaţa Palatului Culturii.