Guvernul va suplimenta cu 65 de milioane de euro finanţarea alocată în acest an pentru lucrările de construcţie a noului sediu al Operei Naţionale Române Iaşi (ONRI). Anunţul a fost făcut, vineri, de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Costel Alexe, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la sediul instituţiei.
“Am primit oficial solicitarea Ministerului Culturii privind transmiterea, din domeniul public al județului Iași în domeniul public al statului, a terenului din Copou, în suprafață de 9510 mp, pentru a fi dat în administrarea Operei Naționale Române Iași, în scopul construirii noului sediu, pentru care finanțarea este deja asigurată prin acordul cadru de împrumut între România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Prin Legea Bugetului de Stat pe anul 2024, valoarea de 15 milioane euro, deja alocată, va fi suplimentată cu încă 65 milioane euro, astfel că pentru realizarea acestui obiectiv emblematic al Iașului avem deja fonduri de 80 milioane euro și mulțumim Ministerului Culturii pentru prioritizarea Iașului’’, a declarat Costel Alexe.
Terenul pe care urmează să fie ridicat noul sediu al Operei este situat în Copou, în spatele sediului Apavital. Acesta se află în proprietatea CJ Iaşi, însă în urma încheierii unui parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi (PMI), va fi pus la dispoziția Ministerului Culturii pentru alocarea fondurilor necesare începerii lucrărilor.. Printr-un memorandum încheiat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi o finanţare în valoare de 216 milioane de euro, Guvernul României şi-a asumat reabilitarea, restaurarea sau construirea mai multor edificii culturale la nivel naţional, Iaşul fiind unul dintre aceste obiective, prin construirea unui nou sediu pentru Opera Naţională Română.
Reamintim că, în acest moment, angajaţii Operei Naţionale Române din Iaşi (ONRI) susţin reprezentaţiile pe scena Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri”, instituţie care găzduieşte, ]n paralel, şi spectacolele actorilor
În ceea ce priveşte Filarmonica, Costel Alexe a anunţat că pe ordinea de zi a şedinţei de luni, 29 ianuarie, a Consiliului Judeţean se va afla în dezbatere în vederea aprobării un proiect de hotărâre privind demararea demersurilor pentru începerea lucrărilor la acest important obiectiv.
“Vom aloca din bugetul Consiliului Județean Iași pentru anul 2024 suma de 2.380.000 lei, reprezentând cheltuieli de capital pentru execuție lucrări, supervizare, asistența tehnică din partea proiectantului și cote ISC. Proiectul de reabilitare a clădirilor în care funcționează Filarmonica, pe care l-am dezvoltat în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, va primi finanțare tot prin Programul Regional Nord Est 2021-2027. Valoarea investiției ajunge la 80 de milioane de lei, adică 16 milioane de euro. Îi mulțumesc primarului Mihai Chirica pentru parteneriatul pe care îl avem pentru aceste două obiective, Opera și Filarmonica. Cooperarea interinstituțională este esențială atunci când vine vorba de interesul comunității, iar, în sfârșit, există o colaborare foarte bună între Consiliul Județean Iași și Primăria Municipiului Iași, iar rezultatele se văd’’, a subliniat președintele CJ.
Pe ordinea de zi a ședinței CJ de luni, 29 ianuarie, vor fi supuse la vot, de asemenea, mai multe proiecte de hotărâre care vizează infrastructura rutieră.
“Avem autorizația de construire pentru executarea lucrărilor la înființarea centurii ușoare de ocolire a municipiului Iași. Vom primi finanțarea prin Programul Regional Nord Est 2021-2027 pentru a moderniza cei aproape 73 de km de drum județean din 10 comune, respectiv Popricani, Rediu, Lețcani, Voinești, Horlești, Mogoșești, Ciurea, Bârnova, Tomești, Holboca. În ședința ordinară de luni, vom supune votului aprobarea cheltuielilor neeligibile pentru plata documentațiilor, sume pe care le vom recupera din noul Program Regional 2021-2027. Totodată, avem scoase la licitație contractele pentru modernizarea drumului județean DJ 282A Popricani – Larga Jijia, în lungime de 10,4 km, a cărui finanțare este asigurată prin PNI ,,Anghel Saligny”, și a drumului județean DJ 282D Potângeni (DJ 282) – Românești – Podu Iloaiei – Scobâlțeni – Popești – Mădârjac (DJ 282E), în lungime de 6 km’’, a precizat președintele CJ, Costel Alexe.