5:32 pm - Wednesday November 24, 1756

O nouă şedinţă de lucru privind începerea lucrărilor la viitorul Spital Regional de Urgenţe

În Sala Mare a Primăriei Municipiului Iaşi (PMI) s-a desfăşurat astăzi o nouă şedinţă de lucru privind pregătirea începerii lucrărilor la viitorul Spital Regional de Urgență (SRU), cea mai mare investiţie din ultimii 30 de ani din regiunea de nord-est a României. La discuţii au fost prezenţi, alături de primarul Mihai Chirica, reprezentanții mai multor instituții implicate în organizarea primelor lucrări în teren: Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP), Citadin SA și compania Ness Proiect Europe, cea cu care ANDIS urmează să semneze contractul pentru pachetul 1 de lucrări. Astfel, pentru suma de 26.298.533,47 lei, fără TVA, Ness Proiect Europene va trebui ca, în cel mult patru luni, să se ocupe de organizarea de șantier, excavarea pământului, devierea rețelelor de utilități și amenajarea căilor de acces. Este vorba, printre altele, despre excavarea şi transportul a aproximativ 500.000 de metri cubi de pământ până la finalul lunii mai 2024. Potrivit specialiştilor, din cantitatea ce urmează a fi excavată, pentru aproximativ 300.000 de metri cubi există deja beneficiari şi locaţii pentru a fi transportată şi depozitată, rămânand disponibili aproximativ 200.000 de metri cubi de pământ pentru persoanele fizice sau juridice interesate, condiţia pentru deblocarea acestei cantităţi fiind ca locaţia de depozitare să nu se fle la o distanţă mai mare de 17 kilometru de viitorul amplasament al SRU.

Va fi nevoie de un efort considerabil pentru a nivela solul prin săpături din care vor rezulta circa 500.000 de metri cubi de pământ. Este o cantitate uriașă, pentru care există deja interes din partea comunelor învecinate, precum și a Direcției Regională de Drumuri și Poduri și a Primăriei, care vor avea nevoie de pământ pentru lucrările de supralărgire a bulevardului C. A. Rosetti și a DN 24, dar și pentru alte investiții publice. O altă provocare va fi amenajarea drumului sau a drumurilor de acces între șantierul Spitalului Regional și locurile de depozitare. Este o problemă pe care o vom rezolva până cel târziu la sfârșitul lunii martie, când vremea va permite lucrările de excavare și zecile de mii de transporturi necesare, declară primarul Mihai Chirica.

În prezent, ANDIS derulează încă două licitații pentru construirea spitalului. Una dintre acestea vizează atribuirea contractului de servicii de supraveghere a lucrărilor de construcții, cu o valoare de 44.843.675,97 lei fără TVA. Licitația a atras patru oferte, iar câștigătoare a fost desemnată asocierea Venturo Investment SRL (lider) – Koltek Musavirlik cu o ofertă 23.861.076 lei fără TVA. Cea de-a doua procedură – cea mai importantă – urmărește atribuirea pachetului 2 de lucrări de construire, furnizarea și instalare de echipamente medicale. Licitația are o prevedere financiară estimată la 1.891.747.312,57 lei fără TVA și va fi lansată în perioada următoare.

Noul spital va avea 850 de paturi, 20 de săli de operație și circa 3.000 de angajați şi va înlocui actualul Spital Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon”, vechi de 260 de ani, şi va îmbunătăţi activitatea de predare şi cercetare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”. Se preconizează că spitalul va gestiona în primul an de funcționare peste 47.500 de internări continue şi peste 100.000 de urgenţe. Costul Spitalului Regional de Urgență Iași a fost actualizat la 3,3 miliarde de lei, circa 668 de milioane de euro, din fonduri europene, un împrumut de la Banca Europeană de Investiții şi de la bugetul de stat.

Proiectul Spitalului Regional de Urgență Iași este cel mai avansat din cele trei spitale de acest tip care urmează să fie construite în România (alături de Cluj-Napoca și Craiova).

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;