Consilierii judeţeni au aprobat proiectul privind reabilitarea şi restaurarea clădirii Filarmonicii

Întruniţi în prima şedinţă ordinară din acest an, consilierii județeni ieşeni au aprobat astăzi proiectele de hotărâre privind reabilitarea și restaurarea Filarmonicii de Stat Moldova şi, respectiv, trecerea terenului pentru viitorul sediu al Operei Naționale Române (ONRI) Iași din domeniul public al județului în domeniul public al statului. Investiția se ridică la 80.834.000 de lei, inclusiv TVA. Pentru reabilitarea şi restaurarea clădirii Filarmonicii, Consiliul Județean (CJ) Iași va aloca în acest an suma de  de 2.380.000 de lei de la bugetul judeţului reprezentând cheltuieli de capital pentru execuție lucrări, diriginție de șantier și asistență din partea proiectantului, și cote ISC.

“Reabilitarea și restaurarea Filarmonicii ieșene este cea mai mare restanță a Iașului cultural, iar prin proiectul aprobat astăzi (luni, 29 ianuarie – n.r.), putem începe, în sfârșit, lucrările la această clădire simbol a comunității ieșene. Vrem ca la începutul lunii februarie să semnăm deja contractul cu constructorul desemnat în urma licitației. Proiectul de reabilitare a clădirilor în care funcționează Filarmonica, pe care l-am dezvoltat în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, va primi finanțare prin Programul Regional Nord Est 2021-2027 și sperăm că în luna martie să fie lansat apelul de proiecte. Sunt convins că, în mai puțin de doi ani, clădirea Filarmonicii Moldova va fi complet reabilitată și restaurată”, a declarat, al finalul şedinţei, președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.

Proiectul de reabilitare a clădirilor în care funcționează Filarmonica, dezvoltat în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, va primi finanțare prin Programul Regional Nord Est 2021-2027 al Uniunii Europene. În ceea ce priveşte trecerea terenului pe care urmează să fie ridicat viitorul sediu al Operei, din domeniul public al judeţului în domeniul public al statului, este vorba despre o suprafaţă de 9.510 metri pătrați situaţi în Copou, în spatele SC ApaVital SA.  La începutul acestui an, Guvernul a anunţat că va suplimenta cu suma de 65 de milioane de euro finanţarea alocată pentru lucrările de construcţie a noului sediu al Operei Naţionale Române Iaşi (ONRI).

În cadrul ședinței  a fost aprobată, de asemenea, trecerea din domeniul public al județului Iași în domeniul public al statului a terenului pe care se va construi viitorul sediu al Operei Naționale Iași.

“Intrăm pe ultima sută de metri cu demersurile pe care le-am făcut în ultima perioadă pentru ca Iașul să beneficieze de un sediu pentru Operă. Mă bucur foarte mult că am realizat acest parteneriat prin care Consiliul Județean pune la dispoziție suprafața de 9510 de metri pătrați în Copou, pe care, cu fonduri europene și guvernamentale, Ministerul Culturii va ridica viitoarea clădire. Sper ca toate etapele viitoare să se deruleze cât mai rapid pentru ca Iașul să beneficieze de acest obiectiv emblematic atât de necesar și de așteptat’’, a precizat președintele CJ Iaşi.

Pe ordinea de zi a ședinței Legislativului judeţean s-a mai aflat, printre altele, şi proiectul privind acordarea Titlului de Cetățean de Onoare al Județului Iași domnului David Gavrilovici, primul ieșean campion mondial la gimnastică aerobică la nivel de seniori.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;