În acest an, bugetul municipiului Iaşi va fi mai mare cu 18% faţă de cel de anul trecut, acesta ridicându-se în cifre absolute la suma de 2,6 miliarde de lei. Anunţul a fost făcut, joi, de primarul Mihai Chirica, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la sediul municipalităţii. Potrivit edilului, din suma totală prevăzută în buget, 889 de milioane de lei reprezintă fonduri puse la dispoziţie prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNNR), bani din care urmează să fie achiziţionate în acest an, printre altele, 18 tramvaie, 25 de autobuze și eficientizate din punct de vedere energetic 21 de corpuri de clădiri. De asemenea, o parte din această sumă va fi destinată investiţiilor din şcoli, constând în amenajarea a trei bazine de înot precum şi a cinci noi săli de sport.
“Este un buget bazat pe dezvoltare, pentru că are o cifră substanțială pe proiectele propuse pentru dezvoltare, de peste 180 de milioane de euro, și care asigură și finanțarea pentru toate serviciile publice pe care le gestionăm. La nivelul nostru rămân prioritare în implementare fondurile europene, PNRR, în special. Pe partea de școli, suntem orașul cu cel mai mare pachet de lucrări în școli, în toată infrastructura școlară, plecând de la creșe, grădinițe și până la nivel de liceu și colegiu. N-am uitat de bazinele de înot pentru școlari. Sunt trei lucruri și le vom duce la bun sfârșit în acest an. Primul se va termina la Școala Elena Cuza. De asemenea, vom finaliza în acest an cele cinci săli de sport. Parcurile de joacă pentru copii sunt, de asemenea, prioritate pentru anul în curs, la fel și traficul”, a declarat primarul Mihai Chirica, care a adăugat că suma din buget destinată în acest an dezvoltării este de 180 de milioane de euro.
În altă ordine de idei, şeful municipalităţii a anunţat că pe perioada dezbaterii publice a bugetului, pe adresa Primăriei au venit peste 2.000 de propuneri din partea ieşenilor, cele mai multe dintre acestea făcând referire la modernizarea infrastructurii, amenajarea de noi spaţii verzi şi locuri de joacă pentru copii, precum şi o mai mare implicare a autorităţilor în aplicarea legii împotriva cetăţenilor care nu respectă normele de curăţenie în oraş.