Președintele Consiliului Județean CJ) Iaşi, Costel Alexe, a prezentat, astăzi, într-o conferință de presă proiectul bugetului general al județului Iași pentru anul 2024. În acest an, potrivit proiectului de buget, veniturile prevăzute sunt de 1,7 miliarde de lei, iar cheltuielile de 1,96 de miliarde de lei. Pentru dezvoltare, CJ va aloca 527 de milioane de lei, cu 135 de milioane de lei mai mult decât în 2023.
“Anul acesta, vom vota cel mai mare buget al județului Iași din ultimii 30 de ani. Cu aproape 2 miliarde de lei, vom asigura buna funcționare și dezvoltare a județului nostru. Am demonstrat în ultimii trei ani că proiectele asumate au devenit realitate. Vom continua să investim în modernizarea drumurilor și a spitalelor, în contruirea parcurilor industriale pentru a crește numărul locurilor de muncă, în infrastructura culturală și de învățământ, în asigurarea serviciilor sociale și în implementarea proiectelor societății civile. Suntem hotărâți să ducem la bun sfârșit toate proiectele pe care le-am dezvoltat în acești ani și să dăm o perspectivă nouă proiectelor aflate la început de drum. Pe lângă bugetul pe care îl propunem, această administrație liberală are ca obiectiv să atragă cel puțin 100 de milioane de euro din Programul Operațional de Sănătate și împrumutul făcut de Guvernul României la BEI pentru a sprijini construirea Spitalului Integrat de Boli Respiratorii și a IRMC și, astfel, să dăm o șansă la dezvoltare sistemului public de sănătate’’, a declarat președintele CJ Iaşi, Costel Alexe.
Cele mai ridicate ponderi în cheltuielile de investiţii prevăzute în bugetul județului Iași pe 2024 sunt la capitolul Transporturi – 181,5 milioane de lei (35%), Educație – 137 milioane de lei (26%), Sănătate – 119 milioane (23%) și Asigurări și Asistenţă socială – 42,8 milioane (8%).
La capitolul Infrastructură de transport, cele mai mari sume vor merge către modernizarea drumurilor județene, respectiv DJ 282A: Popricani – Larga Jijia – 63 de milioane de lei, DJ 282D: Potângeni (DJ 282) – Românești – Podu Iloaiei – Popești – Mădârjac (DJ 282E) – 23 de milioane de lei, DJ 282B: intersecție DN 24C – Bivolari – Traian – Spineni – intersecție DJ 282F – 19,8 milioane de lei, DJ 249 A, pe sectorul cuprins între localitățile Mânzătești și Ungheni – 16,9 milioane de lei și DJ 201C: lim. jud. Neamț – Răchiteni – intersecție DN 28 – 15,5 milioane de lei.
Investiții majore sunt prevăzute și pentru Educație. Consiliul Județean va cheltui 100 de milioane de lei pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a 108 unități de învățământ preuniversitar și conexe din județul Iași. Alte peste 35 de milioane de lei vor fi folosiți pentru achiziția de microbuze electrice pentru elevi.
La capitolul Sănătate, peste 16 milioane de lei vor merge către proiectul de extindere și dotare a Unității Funcționale Regionale de Urgență din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Sfânta Maria” Iaşi, care a ajuns la stadiul de execuție de 80 la sută. Tot pentru Spitalul de Pediatrie, vor fi alocate 5 milioane de lei pentru documentațiile tehnico-economice (etapa a II-a) privind extinderea structurii spațiilor medicale. Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie va avea o alocare bugetară de peste 3 milioane de lei pentru consolidarea si reabilitarea Corpului C1 din Strada Dr. Iacob Cihac și alte 2,8 milioane de lei pentru consolidarea, modernizarea și refuncționalizarea clădirii Secției Pașcanu. Consiliul Județean a prevăzut, de asemenea, 5,37 milioane de lei pentru proiectul de consolidare, reabilitare şi refuncţionalizare a Pavilionului Administrativ de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva” Iaşi. Investițiile în Sănătate includ și 3,7 milioane de lei necesare realizării documentațiilor pentru construirea Centrului de Neuroexcelență de la Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. N. Oblu” Iași.
Bugetul județului Iași pe 2024 va asigura și continuarea procesului de închidere a centrelor rezidențiale din subordinea DGASPC Iași și transformarea lor în case de tip familial. Pentru “Închiderea Centrului rezidenţial C.A. Rosetti Iași”, lot 1 se vor aloca 1,3 milioane lei, pentru “Închiderea Centrului rezidențial C.A. Rosetti Iaşi, lot 2 – 715.000 lei, “Închiderea Centrului rezidenţial Bucium Iaşi” – Componenta 1 – 1,1 milioane de lei, “Închiderea Centrului rezidenţial Bucium Iaşi” – Componenta 2 – 577.000 lei, ‚”Închiderea Centrului rezidenţial Sf. Stelian Pașcani – peste 4 milioane de lei, “Închiderea Centrului Rezidențial ”Sf. Andrei» – 2,2 milioane de lei, ‘’Închiderea Centrului rezidenţial Sf. Nicolae Pașcani – 731.000 de lei. Tot la capitolul Asigurări și Asistenţă socială vor fi alocate fonduri din bugetul județului pentru înființarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro și centre de criză, locuințe protejate în vederea dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități aflate în instituții de tip vechi și pentru prevenirea instituționalizării persoanelor cu dizabilități din comunitate.
Un obiectiv primordial pentru Consiliul Județean Iași în 2024 îl reprezintă construirea de parcuri industriale, iar în programul de investiții sunt prevăzute 12,9 milioane de lei pentru Iași Industrial Park, comuna Lețcani, 450.000 lei, pentru Parcul Industrial Holboca – servicii proiectare faza Studiu de fezabilitate, 4.2 milioane de lei, și pentru Parcul Industrial Pașcani – proiectare, faza PUZ.
O sumă record este alocată anul acesta pentru proiectele ONG-urilor și ale societății civile, care se pot depune pe baza legii 350/2005. Astfel, vor fi disponibile 2 milioane de lei pentru proiecte culturale, educaționale, de tineret, mediu, promovare turistică, sport și ordine publică.
Alocări bugetare importante sunt și la capitolul Cultură. Pentru reabilitarea şi modernizarea imobilelor în care funcționează Filarmonica de Stat “Moldova’’ Iași vor fi alocate 2,3 milioane de lei, 1,00 milion lei va fi alocat pentru organizarea Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi (FITPTI) de către Teatrul pentru Copii și Tineret Luceafărul, iar 1,2 milioane lei pentru organizarea Festivalului Internațional de Literatură și Traduceri FILIT de către Muzeul Național al Literaturii Române Iași, cu 200 de mii de lei mai mult ca anul trecut.
Pentru a asigura buna implementare a proiectelor finanțate prin Programul Județean de Dezvoltare Economico-Socială, în buget este prevăzută suma de 9,13 milioane lei, pentru finanțarea proiectelor declarate câștigătoare în cadrul sesiunii din anul 2022, precum și a sesiunii din anul 2023.
Consiliul Județean va continua să investească în 2024 în obiectivul de a avea un Iași Mai Verde. În acest scop, se vor aloca 251.000 mii lei pentru documentațiile tehnico-economice (etapa a II-a și etapa a III-a) necesare proiectului stațiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice în județul Iași și 3,4 milioane de lei pentru proiectul Sprijin în pregătirea aplicației și a documentațiilor de atribuire pentru proiectul “Modernizare S.M.I.D. în județul Iași în vederea tranziției spre economia circulară” – servicii de asistență tehnică.
Proiectul de hotărâre privitor la bugetul general al județului Iași va fi supus votului plenului Consiliului Județean într-o ședință extraordinară programată pe data de 12 februarie 2024.
“De votarea acestui buget depind proiectele pentru dezvoltarea județului, iar consilierii județeni trebuie să ia decizia responsabilă și corectă față de comunitatea noastră, astfel încât să aprobăm bugetul în cel mai scurt timp și să nu blocăm funcționarea județului. Acest buget nu este al vreunui partid politic, ci al Iașului. Le reamintesc tuturor consilierilor județeni de jurământul depus în fața ieșenilor și că ei sunt cei care trebuie să voteze bugetul, nu președintele de partid. Deciziile acestea trebuie luate în plenul CJ, în urma unei dezbateri oneste, nu în sediile de partid’’, a declarat președintele CJ Iaşi, Costel Alexe.