Poetul Grigore Vieru, omagiat în Parcul Copou

În prezenţa primarului Mihai Chirica, în Parcul Copou au avut loc miercuri, 14 februarie, o serie de manifestări organizate cu ocazia împlinirii a 89 de ani de la nașterea poetului Grigore Vieru. La eveniment, organizat de Casa de Cultură “Mihai Ursachi” a Municipiului, au fost prezenţi de asemenea, scriitori și personalități din Iași și din Republica Moldova. Manifestările au debutat cu depunerea de jerbe de flori la bustul poetului, urmat de alocuţiunile oficialităţilor locale şi a invitaților şi a s-a încheiat cu un spectacol de muzică și pozie desfăşurat în Sala”Diotima” a Casei de Cultură ”Mihai Ursachi”.

“Grigore Vieru este poetul pe care și l-ar dori orice cetate, cu atât mai mult Capitala Moldovei, istorica cetate de scaun a meleagurilor pe care le-a prețuit atât de mult! Există poeți care se confundă atât de profund cu ființa neamului lor încât devine imposibil să mai distingi între om, operă și ținuturile natale! Când spui Grigore Vieru spui Basarabia! Dar e vorba de Basarabia răzeșilor și a lui Ștefan cel Mare, a codrenilor și a orheienilor, a cetăților de pe Nistru, a Buceagului și a Mării Negre. E Basarabia lui Eminescu, a lui Mateevici și a limbii române, a lui Ion Inculeț și a tuturor celor care nu au uitat sacrificiul moldovenilor, muntenilor și ardelenilor pentru Marea Românie. Când spui Basarabia spui Grigore Vieru!! Dar e vorba de un Grigore Vieru nemuritor, care nu ne-a părăsit niciodată, care a slujit și încă slujește cu devotament – prin moștenirea culturală ce ne-a lăsat-o – cauza românilor de pretudindeni. Unionist desăvârșit, sunt sigur că Grigore Vieru ar privi azi cu speranță ceea ce se petrece dincolo de Prut. Aflată pe drumul integrării în Uniunea Europeană, Republica Moldova este mai aproape ca niciodată de a reface toate podurile de suflet cu românii de pretutindeni. Basarabia și noi înșine avem nevoie de Grigore Vieru pentru a redescoperi frumusețea limbii și a țării noastre, dar și mândria de a fi român!”, a declarat primarul Mihai Chirica în mesajul  adresat participanţilor la manifestare

”Nu știu pe câți dintre poeții de limbă română din stânga Prutului îi va reține istoria peste, să zicem, o sută de ani. Dar Grigore Vieru este o excepție. Un poet cu destin. Pe lîngă excepționalele poeme despre mamă, limbă, patrie, libertate, la memoria colectivă a contribuit asumarea rolul de tribun, de povățuitor al neamului, de învățător într-un moment fierbinte al istoriei, de desprindere a Basarabiei de bolșevismul sovietic. Grigore Vieru a reușit să devină un simbol al acestor lupte și, pînă la urmă, prin prestanța de model național pe care a oferit-o, un mit plutitor”, a spus, în cuvântul său, Daniel Corbu.

Născut pe 14 februarie 1935, în satul Periniţa, din raionul Briceni (nordul Basarabiei), Grigore Vieru a debutat ca poet în anul 1957, pe când era încă student, cu o plachetă de versuri pentru copii. Între anii 1960 şi 1963, a fost redactor la editura ”Cartea Moldovenească”, unde i-au apărut alte două plachete de versuri pentru copii: “Făt-Frumos şi Curcubeul” şi “Bună ziua, fulgilor!”. În 1964, a publicat în revista ”Nistru”, publicaţie a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, poemul ”Legământ”, dedicat poetului Mihai Eminescu. În 1993, Grigore Vieru este ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai cunoscute volume publicate de-a lungul timpului de poet se număra “Versuri pentru cititorii de toate vârstele” (1965), “Numele tău” (1968), “Mama” (1975), “Un verde ne vede!” (1976) şi “Metafore albastre” (1991). La sfârșitul anilor ‘80, Grigore Vieru se regăsește în prima linie a Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia, textele sale (inclusiv cântecele pe versurile sale) având un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a românilor din Basarabia. Grigore Vieru este unul dintre fondatorii Frontului Popular din Moldova și se află printre organizatorii și conducătorii Marii Adunări Naționale din 27 august 1989. Grigore Vieru și-a pierdut viaţa pe 18 ianuarie 2009, în urma unui accident de circulaţie, produs în apropiere de Chişinău. Începând din 2009, la Iași și Chișinău se desfășoară, anual, un festival internaţional de poezie, care-i poartă numele. De câțiva ani, o stradă din Iași poartă numele poetului, iar un bust al acestuia a fost amplasat pe “Aleea scriitorilor” din Parcul Copou.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;