Noi proiecții de film la Cinema “Ateneu”, în cadrul proiectului Cinema Together

Publicul de toate vârstele este invitat la Cinema “Ateneu”, pentru a viziona o parte din cele mai premiate filme ale cinematografiei mondiale, în cadrul proiectului Cinema Together.

Cineflii vor avea ocazia de a vedea producţii internaţionale premiate la diferite festivaluri, titluri special alese pentru copii și tineri, completate cu ateliere educative, filme maghiare ce s-au remarcat recent, producții accesibilizate pentru nevăzători, precum și filme atent alese pentru seniori.

 

* “Visez electric” – “I have electric dreams” – (regia Valentina Maurel) | duminică, 18 februarie, ora 18.00

Filmul propus de Costa Rica la Premiile Oscar 2024 și care a fost recompensat cu premii pentru “Cea mai bună regie”, “Cea mai bună actriţă”, “Cel mai bun actor” (Locarno 2022), “Golden Alexander” (Salonic 2022), Premiul “Horizons” (San Sebastian 2022) și Premiul FIPRESCI (Mar del Plata 2022).

Spre nemulţumirea Evei, mama ei vrea să scape de pisica familiei, care, dezorientată de la divorţ încoace, face pipi peste tot. Eva ar vrea să se mute la tatăl ei care, dezorientat ca şi pisica, parcă trăieşte o a doua adolescenţă. Eva se simte de parcă se scufundă într-un ocean de adulţi în care nu ştie să înoate. Fata simte furia ce-l macină pe tatăl ei şi în curând această furie începe să o macine şi pe ea.

Biletele sunt puse în vânzare pe https://cinemaiasi.ro/film/visez-electric/

* “Visul” – (regia Cătălin Saizescu)  | miercuri, 21 februarie, ora 18.00

Inspirat din fapte reale, filmul regizat de Cătălin Saizescu după un scenariu semnat de Gabriel Gheorghe este o comedie în care visul unui actor de provincie pare să se năruie, în timp ce visurile celor din jur sau ale deținuților cu care ajunge să pună în scenă un spectacol de teatru par să se apropie mai mult de îndeplinire.

Filmul poate fi vizionat la Cinema Ateneu și de persoanele cu deficiențe de vedere, prin intermediul unei aplicații mobile. Mai multe detalii, aici: https://fb.me/e/4d74i73TY

Biletele sunt puse în vânzare pe https://cinemaiasi.ro/film/visul/

* “Marinarul meu iubit” – “My Sailor, My Love” – (regia Klaus Härö) | duminică, 25 februarie, ora 15.00

Filmul irlandez a fost recompensat cu “Premiul publicului” – Chicago 2022 și Premiul “Cel mai bun film irlandez” – Dublin 2023. În film, un căpitan de mare pensionat și fiica lui trebuie să-și reevalueze relația tensionată după ce el începe o nouă dragoste cu o menajeră văduvă.

          Proiecția este dedicată în special persoanelor de vârsta a treia și va fi urmată de o discuție cu Oana Paveliuc (psihoterapeut) și moderată de Carmen Olaru (jurnalist).

Biletele sunt puse în vânzare pe https://cinemaiasi.ro/film/my-sailor-my-love/

* “20 de zile în Mariupol” – 20 Days in Mariupol – (regia Mstyslav Chernov | miercuri, 6 martie, ora 18.00

          Filmul este nominalizat la premiile Oscar, la categoria „cel mai bun film documentar” și a primit deja numeroase distincții, la care se adaugă nominalizări la premiile BAFTA.

“20 de zile în Mariupol” este un documentar brutal, cu un impact emoțional devastator. Prizonieri într-un oraș din care nu se mai poate ieși, Mstyslav Chernov și colegii lui, corespondenți la Associated Press, trăiesc alături de locuitorii orașului Mariupol coșmarul războiului. În timp ce bombele cad, oamenii mor, iar accesul la electricitate, hrană, apă și medicamente este întrerupt, camerele de filmat surprind scene feroce pe care jurnaliștii se străduiesc să le transmită în întreaga lume.

Biletele sunt puse în vânzare pe https://cinemaiasi.ro/film/20-de-zile-in-mariupol/

          Tot în perioada următoare sunt programate și proiecțiile filmelor „About a Bird”, „Suro”, „Cat City”, „The God Land” și „The quiet girl”.

Prin intermediul proiectului Cinema Together, mai multe categorii de public își pot regăsi preferințele cinefile, inspirația sau pot avea în sfârșit un motiv de a veni la cinema, simțindu-se incluși: cinefilii dornici de a descoperi filmele despre care se discută la nivel internațional, dar care nu au distribuție în țară, părinții care vor filme cu adevărat instructive și sensibile pentru copiii lor – pentru preșcolari, spre exemplu, titluri non-verbale (fără subtitrări care trebuie citite), tineri dornici să experimenteze pe marele ecran experiențe aliniate vieții lor, persoanele cu deficiențe de vedere ale căror experiențe culturale sunt restrictive sau seniori în căutarea unor titluri mai deosebite.

Proiectul este finanțat de rețeaua de cinematografe de artă “Europa Cinemas” și “Creative Europe Media Desk” și implementat între anii 2023-2024. Cinematografele de artă partenere alături de Cinema “Ateneu” din Iași sunt: Cinema “Victoria” din Cluj-Napoca (inițiator proiect), Cinema “Arta by Cityplex” Sfântu Gheorghe şi Cinema “Victoria” din Timișoara (colaborator).

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;