Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi, în calitate de partener în cadrul proiectului Apelează la Mediere! („Go to Mediation!”, JUST/2011-2012/JCIV/AG/3373), proiect cofinanţat de Uniunea Europeană şi implementat în nouă ţări (Belgia, Cipru, Croaţia, Franţa, Germania, Italia, Letonia, România şi Spania), organizează joi, 17 octombrie 2013, începând cu ora 10.00, la sediul instituţiei, din Iaşi, B-dul Carol I nr. 27, Dealul Copou, seminarul cu tema “Medierea, alternativă legală, concretă şi economică de soluţionare a disputelor”.
Conform legislaţiei în vigoare, începând cu data de 01.08.2013 se aplică sancţiunea inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată, dacă nu se parcurge procedura prealabilă de informare cu privire la avantajele medierii.Dincolo, însă, de acest aspect formal, procedura medierii este o procedură realmente viabilă şi cu adevărat utilă!
În cadrul Seminarului, susţinut de lectori de cea mai bună calitate din domeniul medierii, vor fi tratate aspecte practice şi legale privind soluţionarea efectivă a disputelor prin procedura medierii ca alternativă la procesele clasice în instanţă, avantajele, durata şi costurile procedurii, studii de caz, jocuri de rol.
Participarea la acest seminar este gratuită!
Apecte abordate în cadrul seminarului:
Aspecte legale şi cadru legislativ privind procedura medierii.
Efectele modificărilor legislative în materia medierii începând cu data de 01 august 2013.
Avantajele procedurii medierii în raport cu procesul în instanţă.
Procedura prealabilă de informare – dispoziţii legale, modalităţi de desfăşurare şi sancţiuni.
Aspecte practice ale derulării unei proceduri de informare.
Aspecte practice ale derulării unei proceduri de mediere.
Forţa juridică a Acordului de mediere.
Taxele de timbru pentru conflictele soluţionate prin mediere.
Exemplificări cu studii de caz.
Întrebări şi răspunsuri.
Lector:
Ştefan Coste, Membru al Comisiei Permanente a Consiliului de Mediere.
Acest eveniment este un demers al Centrului de Mediere al Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi. Centrul de Mediere este autorizat de către Consiliul de Mediere prin Hotărârea nr. 243/2012 şi este înscris în Registrul Naţional de Evidenţă a Organizaţiilor din Domeniul Medierii, respectând Codul de etică şi deontologie profesională al mediatorilor autorizaţi şi normele europene referitoare la mediere.