Iașul, gazda celei de-a V-a ediții a Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film

Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film (PSY) revine în atenția publicului ieșean cu cea de-a V-a ediție, de data aceasta sub genericul „Nebunia nu-i de-un fel”, vorba bunicii. Printre invitații ediției organizate în perioada 12-14 aprilie 2024, se numără directorul artistic al festivalului, Irina-Margareta Nistor (cine-interpret), psihologii Florian Predescu, Ilinca Bălaș, Oana Scutelnicu, Ștefan Feldmann și Laura Manu și regizorul Dragoș Zămosteanu.

Evenimentul are loc la Cinema „Ateneu”, oferind spectatorilor posibilitatea de a explora și de a înțelege aspectele complexe ale minții umane, în special prin intermediul discuțiilor interactive și a intervențiilor susținute de experți și specialiști în domeniul psihologiei și terapiei. Pe parcursul celor trei zile de evenimente, publicul va avea ocazia să vizioneze filme de lungmetraj de public și de nișă, filme în premieră, printre care și un titlu premiat la Oscar 2024, alături de o selecție de scurtmetraje, o animație adresată copiilor și un cine-concert de excepție. Biletele pentru fiecare proiecție sunt puse în vânzare pe https://cinemaiasi.ro/festivalul-de-psihanaliza-si-film/ și la casieria Ateneului, la prețul de 20 lei, respectiv 25 lei pentru cine-concert.

„O nouă ediție PSY, la Iași, cu Raiul din Cer, în filmul vintage preferat al lui Scorsese și cel de pe Pământ, cu o școală atemporală și un profesor cu vocație, nebunia în sens de pasiune și iubire fără limite, de la un patruped adorabil (fără papion), la un Crăciun neașteptat, și o mare de vis în vise interpretabile”. Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film este proiecția românească a European Psychoanalytic Film Festival, prezidat în trecut de marele regizor italian Bernardo Bertolucci și organizat la Londra o dată la doi ani. Festivalul își propune, ca în fiecare an, să orienteze publicul cu gândul, către valorile clasice și întrebările esențiale, la raportul cu cei din jur dar și cu sinele. Să faciliteze pentru participanți un moment de reflecție – la fericire, căutarea frumosului și a evoluției, încurajarea creativității și a potențialului de fericire din fiecare dintre noi”, afirmă Irina-Margareta Nistor, directorul festivalului.

PROGRAMUL FESTIVALULUI:

* Vineri, 12 aprilie, ora 18:30

DESCHIDEREA OFICIALĂ A FESTIVALULUI

Participă: Irina-Margareta Nistor și psihologii Florian Predescu, Ilinca Bălaș, Oana Scutelnicu, Ștefan Feldmann

  • Vineri, 12 aprilie, ora 19:00
  • THE HOLDOVERS (Statele Unite ale Americii, 2023) – Regia: Alexander Payne – AP- 12

* Sâmbătă, 13 aprilie, ora 15:00

CAPTIVI DE CRĂCIUN (România, 2010) – Regia: Iulia Rugină – AG

* Sâmbătă, 13 aprilie, ora 17:00

COLECȚIONARUL DE FLUTURI (România, 2023), documentar – Regia Dragoș Zămosteanu – AG (Proiecție în premieră

* Duminică, 14 aprilie, ora 13:00

LASSIE – O NOUĂ AVENTURĂ (Lassie – Ein neues Abenteuer, Germania, 2023), film pentru copii – Regia: Hanno Olderdissen – AG/Dublat (Proiecție în avanpremieră – în cadrul proiectului Cinema Together)

* Duminică, 14 aprilie, ora 17:00

SCURT-METRAJE I’M OK WITH YOUR LAST WISH (România, 2022)

Regia: Catrinel Dănăiață, scenariul: Alexandru Molico, producător: Anca Puiu, 16 min. – AP-12

LEGO (România, 2024)

Regia, scenariul: Cristian Vasilescu, producător: Cristina Iordache, 19 min. – AG (Proiecție în premieră absolută)

* Duminică, 14 aprilie, ora 19:00

O CHESTIUNE DE VIAȚĂ ȘI DE MOARTE (A Matter of Life and Death, Marea Britanie, 1946) – Regia: Michael Powell, Emeric Pressburger – AG

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;