Acțiuni de conștientizare a importanței apei, desfășurate în școlile ieșene

Pe parcursul lunii martie, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad, prin Sistemele de Gospodărire a Apelor (SGA) Botoșani, Iași, Vaslui și Galați organizează în școli, licee și universități o serie de activități de conștientizare a importanței apei, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, marcată în fiecare an pe data de 22 martie. Potrivit reprezentanților ABA Prut-Bârlad, pe tot parcursul lunii, angajații alături de voluntari vor organiza acțiuni de igienizare la acumulările Curtești și Căzănești din județul Botoșani și pe cursurile de apă Delea, Bârlad și Valea Seacă din județul Vaslui.

„De asemenea, tot cu prilejul Zilei Mondiale a Apei, în această lună vor avea loc plantări de arbori pe cursul de apă Bahlui din județul Iași și ecologizarea cursurilor de apă Bârlad, Rateș, Siret, Caina din județul Galați”, a precizat Andreea Poenaru, purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Prut- Bârlad.

Ziua Mondială a Apei este sărbătorită în România începând din anul 1993, fiind un eveniment sub egida Organizației Națiunilor Unite, al cărui slogan este în acest an ”Apă pentru pace”. Această zi subliniază implicit rolul esențial pe care îl are apa în istoria și evoluția popoarelor, dar și în menținerea stabilității globale. Deși mai mult de 3 miliarde de oameni din întreaga lume depind de apele care le traversează frontierele, doar 24 dintre state, printre care și România, din totalul celor 153 de state care împart râuri, lacuri și ape subterane cu vecinii lor) au acorduri pentru apa pe care o folosesc împreună.

„România a promovat dintotdeauna cooperarea pentru rezolvarea problemelor legate de resursele de apă. În acest sens, au fost negociate și sunt în implementare acorduri cu toate statele vecine, pe baza cărora se lucrează în comun pentru un management echitabil al apelor transfrontaliere. De asemenea, România este parte a Convenției pentru protecția fluviului Dunărea, a convențiilor relevante ale Națiunilor Unite și a acordurilor cu Republica Moldova și Ucraina”, se arată în comunicatul semnat de Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad cu ocazia aniversării din acest an a Zilei Mondiale a Apei.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;