Întruniţi în şedinţă ordinară, consilierii locali au aprobat miercuri, cu unanimitate de voturi, acordarea titlului de Cetăţean de onoare al municipiului Iaşi prof. univ. dr. Nicolae Băciuţ, poet, scriitor şi jurnalist, personalitate marcantă care pe parcursul a aproape jumătate de secol de activitate a militat activ pentru cunoaşterea şi promovarea în spaţiul identitar românesc, european şi universal a valorilor şi tradiţiilor naţionale româneşti.
„Am dorit să punctăm cât mai corect acest moment istoric deosebit pentru România, respectiv aniversarea pe 27 martie a 106 ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara-Mamă. Primăria Municipiului Iaşi nu a încetat sărbătorirea acestui important eveniment odată cu aniversarea Centenarului din 2018. Am continuat acest lucru şi vom continua să celebrăm acest eveniment şi pe parcursul anilor care vor veni. Prin acordarea astăzi (miercuri –n.r.), în cadrul şedinţei Consiliului Local, a titlului de Cetăţean de onoare al municipiului Iaşi domnului profesor Nicolae Băciuţ am dorit să tragem două semnale de alarmă şi anume: unu, că România ştie să cinstească momentele istorice şi nu uită de ele şi doi, am vrut să atragem atenţia asupra agresiunii Federaţiei Ruse faţă de Ucraina şi a faptului că mai sunt încă regiuni locuite de români care sunt desprinse de trupul ţării”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Nicolae Băciuţ: „Dacă ar fi să mă nasc a doua oară, mi-aş dori să mă nasc la Iaşi”
„Onoarea pe care mi-a făcut-o astăzi Iaşul, incluzându-mă printre cetăţenii săi de onoare, nu este o privire în trecut ci una spre viitor, atât cât a mai rămas, pentru a recupera ce se mai poate şi cât se mai poate. Ne punem nădejdea că autostrada Iaşi-Târgu Mureş, proiectată de noi în orizontul culturii va avea cât mai repede şi o soră mai mare, chiar dacă mai tânără, care să scurteze distanţele fizice dintre cele două oraşe. Îi mulţumesc domnului primar Mihai Chirica pentru gestul domniei sale de a-mi acorda titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Iaşi şi vreau să-i spun că, dacă ar fi să mă nasc a doua oară, mi-ar plăcea să mă nasc la Iaşi”, a afirmat, în alocuţiunea sa, prof. univ. dr. Nicolae Băciuţ.
Înaintea ceremoniei propriu-zise de acordare a titlului de Cetăţean de onoare al municipiului Iaşi profesorului Nicolae Băciuţ, un grup folcloric din judeţul Mureş, venit la Iaşi special pentru marcarea acestui eveniment, a susţinut un program artistic, în care au fost recitate poezii şi au fost intonate cântece patriotice, întâmpinate cu multă căldură de către cei prezenţi în sală.
Acord de înfrăţire semnat între municipiul Iaşi şi raionul Călăraşi din Republica Moldova
În continuare, consilierii locali au aprobat Acordul de înfrăţire între municipiul Iaşi şi raionul Călăraşi din Republica Moldova. „Avem mai multe acorduri de înfrăţire semnate cu localităţi din Republica Moldova, este vorba despre oraşele Chişinău, Bălţi, Cahul şi Ungheni şi iată, începând de astăzi, şi cu raionul Călăraşi. Prin semnarea acestui acord de înfrăţire am dorit să marcăm aniversarea celor 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Acest eveniment se alătură celui prin care tot astăzi a fost acordat titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Iaşi domnului prof. univ. dr. Nicolae Băciuţ, personalitate a lumii literare angrenată profund în mişcările româneşti din Ardeal privind promovarea şi conservarea identităţii naţionale”, a precizat primarul Mihai Chirica.
Acordul – o „pietricică de temelie” la restabilirea adevărului istoric al Unirii Basarabiei cu Ţara-Mamă
Preşedintele Consiliului Raion Călăraşi, Nicolae Drăgănel, a declarat că acordul reprezintă, pe lângă gestul emoţionant al semnării unui astfel de document, o bază juridică solidă pentru o colaborare trainică pe viitor între cele două localităţi. „Astăzi, la 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România, am semnat un document istoric cu Primăria Municipiului Iaşi. Este un acord de înfrăţire care pune o pietricică de temelie la restabilirea adevărului istoric. Documentul semnat astăzi reprezintă practic baza juridică care ne va servi pentru viitoarele acţiuni ale noastre, pentru implementarea unor proiecte de dezvoltare în localităţile de pe ambele maluri ale Prutului, proiecte din toate domeniile, de la cele economice, sociale, culturale şi până la cele de infrastructură. Acest lucru ne oferă posibilitatea nouă, localităţilor din Republica Moldova, ca împreună cu Primăria municipiului Iaşi să parcurgem mai uşor integrarea în Uniunea Europeană. De aceea, consider că semnarea unor astfel de acorduri bilaterale de cooperare reprezintă un preambul la unirea care se va înfăptui mai devreme sau mai târziu”, a declarat Nicolae Drăgănel.
Documentul va permite iniţierea de colaborări pe diverse planuri între cele două localităţi
Prezent la ceremonia de semnare a Acordului de înfrăţire, consulul general al Republicii Moldova la Iaşi, Ion Coşer, a subliniat, la rândul său, că documentul are o importanţă deosebită în condiţiile în care el va permite iniţierea unor colaborări strânse în diferite domenii de activitate, unele considerate vitale pentru dezvoltarea raionului Călăraşi şi integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. „Nu putea exista o ocazie mai bună pentru semnarea acestui acord de înfrăţire decât aniversarea a 106 ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara-Mamă. Este un moment istoric care în egală măsură ne obligă să ne reamintim de înaintaşii noştri şi totodată ne responsabilizează pentru îndeplinirea obiectivelor pe care le avem în faţă. Republica Moldova a anunţat foarte clar că obiectivul ei este integrarea în Uniunea Europeană. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv avem însă foarte mult de muncă în domeniile economic, infrastructură, social, etc., iar acest acord de înfrăţire constituie o bază juridică solidă între municipiul Iaşi şi raionul Călăraşi pentru a lucra împreună şi pentru a accesa fonduri europene pentru dezvoltare”, a afirmat Ion Coşer.