Consiliul Local a aprobat creditul în valoare de 150 milioane de lei pentru investiţiile de interes public

Cu 15 voturi pentru şi 11 abţineri, plenul Consiliului Local a aprobat în şedinţa desfăşurată ieri contractarea de către Primăria Municipiului Iaşi (PMI) a unei finanțări rambursabile în valoare de 150 de milioane de lei în vederea realizării unor investiții publice de interes local, respectiv construcția unui nou stadion pe șesul Bahluiului, în zona Cicoarei (o sută de milioane de lei), modernizarea bulevardului Poitiers (30 milioane de lei) și respectiv reabilitarea șoselei Bucium (20 milioane de lei). În favoarea proiectului de hotărâre au votat consilierii PNL şi PMP (plus viceprimarul Răzvan Timofciuc), în timp ce consilierii USR şi cei ai PSD s-au abţinut de la vot.

Argumentându-şi decizia de a se abţine de la vot, consilierul Laura Chiticariu (USR) a subliniat că ideea contractării unui împrumut pentru finanţarea celor trei investiţii este una tardivă, în condiţiile în care o propunere similară a fost înaintată de către primar şi în urmă cu patru ani, în cadrul campaniei electorale din 2020. „A fost o promisiune electorală încă din campania din 2020. Consider că aprobarea de către Consiliul Local a unui astfel de împrumut este inoportună în acest moment, cu atât mai mult cu cât în expunerea de motive nu se spune nimic despre valoarea dobânzii la credit, lucru care ar putea îndatora şi mai mult oraşul”, a afirmat Laura Chiticariu. La rândul său, consilierul social democrat Mugurel Laicu, deşi a declarat că este de acord cu împrumutul privind construcţia noului stadion, a precizat că în ceea ce priveşte celelalte două obiective (modernizarea bulevardului Poitiers şi reabilitarea şoselei Bucium – n.r.), acestea necesită o discuţie specială, având în vedere importanţa lor şi stadiul actual în care se află. În replică, primarul Mihai Chirica a declarat că tocmai aprobarea unui astfel de împrumut ar reprezenta garanţia că aceste obiective de investiţii „ar avea asigurată finanţarea” şi după terminarea mandatului actualului Consiliu Local. ”În ceea ce priveşte stadionul, trebuie să recunosc că nu am încredere că actuala sau viitoarea clasă politică va respecta Iaşul şi va aloca fondurile necesare pentru construcţia acestui obiectiv. În ultimii ani s-au dat bani pentru construcţia de stadioane noi, moderne, în oraşe care nu au echipe în prima ligă sau a căror echipă evoluează în Liga 3 (cu referire directă la Timişoara –n.r.). De aceea, am decis să ne luăm soarta în propriile mâini şi să alocăm bani de la bugetul nostru pentru construirea unui stadion nou. Aşa, poate că dacă cei de la centru vor vedea că am pus noi primii banii vor băga şi ei mâna în buzunar şi vor suplimenta aceste sume”, a afirmat primarul.

Bugetele de venituri şi cheltuieli ale societăţilor din subordinea Primăriei, votate la „foc automat”

Tot în cadrul şedinţei de miercuri, aleşii locali au aprobat bugetele de venituri şi cheltuieli, listele de investiții pentru anul 2024 precum și bugetele estimative și listele de investiții pentru anii 2025-2026 ale societăţilor comerciale aflate în subordinea Primăriei, respectiv SC SALUBRIS SA, SC CITADIN SA, SOCIETATEA DE TRANSPORT PUBLIC SA,  SC ECOPIAȚA SA, SC TERMO-SERVICE SA și SC SERVICII PUBLICE SA, rectificarea bugetului general al Municipiului Iași pe anul 2024, modificarea, completarea și aprobarea regulamentului și a ghidului de decontare, în baza Legii nr. 350/2005, referitoare la finanțarea nerambursabilă a proiectelor societății civile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, precum și susținerea structurilor sportive, definite conform Legii nr. 69/2000, cu modificările și completările ulterioare, în baza procedurii de finanțare adoptate prin Hotărârea Consiliului Local nr. 119 din 31 martie 2020.

Proiectul privind ajustarea preţului la apa industrială a fost retras de pe ordinea de zi

Printre proiectele de hotărâre retrase de pe ordinea de zi a şedinţei s-a numărat şi cel cu privire la aprobarea ajustării prețului pentru apa industrială pentru întreaga arie de operare a SC APAVITAL SA. „Nu cred că este oportună majorarea preţului la apa industrială, mai ales acum, când facturile cetăţenilor au crescut foarte mult”, a declarat consilierul Marian Dalban (PSD), completat de colegul său social democrat Mugurel Laicu, care a afirmat că reprezentanţii Asociaţiei Regionale de Apă Canal Iaşi (ARSACIS) ar fi trebuit să vină în faţa Consiliului Local cu o „argumentaţie foarte solidă” care să justifice o astfel de măsură. „Cred că cei de la ARSACIS ar trebui să aibă o discuţie cu noi, pentru a vedea împreună dacă decizia de scumpire a apei industriale este o măsură oportună sau nu”, a spus Mugurel Laicu, părere împărtăşită şi de primarul Mihai Chirica, care a propus, la rândul său, retragerea de pe ordinea de zi a acestui proiect de hotărâre.

Terenul pe care sunt amplasate Bazarul şi Târgul de maşini va fi extins

Printre proiectele de hotărâre care au trecut de votul consilierilor se numără cel privind exinderea cu 7.032,61 metri pătraţi a terenului din Bulevardul Poitiers nr. 39, pe care îşi desfăşoară în prezent activitatea Bazarul şi Târgul de maşini, regulamentul de organizare şi desfăşurare a programului de internship din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi precum şi Planul de Ordine și Siguranță Publică al Municipiului Iași pentru anul 2024. Nu în ultimul rând, aleşii locali au aprobat acordarea titlului de Cetățean de Onoare rectorilor celor patru universități de stat ieșene, respectiv prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță (Universitatea Națională de Arte „George Enescu”), prof. univ. dr. Viorel Scripcariu (Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”), prof. univ. dr. Ing. Dan Cașcaval (Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”) și acad. prof. univ. dr. Gerard Jităreanu (Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”).

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;