Municipiul Iași va deveni în scurt timp localitatea cu cea mai modernă și ecologică flotă de mijloace de transport în comun (autobuze și tramvaie) din România. Asta, după ce municipalitatea a atras în ultimii ani fonduri importante de la Uniunea Europeană sau prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„În prezent, grație fondurilor europene obținute de Primăria Municipiului Iași prin Programul Operațional Regional (POR), ieșenii au la dispoziție 16 tramvaie PESA (în valoare de 163 de milioane de lei), 16 tramvaie Bozankaya (168 de milioane de lei), 20 de autobuze electrice Solaris de 12 metri (66,7 milioane de lei) și 24 de autobuze electrice BMC de 10 metri (64,8 milioane de lei). Totodată, prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență, Iașul va avea încă 18 tramvaie Bozankaya (168,2 milioane de lei) și 25 de autobuze electrice Anadolu (70,6 milioane de lei). Astfel, grație programului de modernizare a transportului public, cel mai amplu din istoria orașului și unul dintre cele mai ambițioase din țară, putem spune că Iașul a ajuns să aibă mijloace de transport la nivelul marilor orașe europene”, a declarat primarul Mihai Chirica.
În total, după încheierea programului de modernizare a transportului în comun, Iașul va dispune de 119 de mijloace de transport electrice (50 de tramvaie și 69 de autobuze), în valoare totală de aproximativ 701 de milioane de lei, respectiv circa 142 de milioane de euro. Pe lângă achiziționarea de tramvaie și autobuze noi, programul municipalității include, se asemenea, introducerea sistemului de e-ticketing, în valoare de 12,6 milioane de lei – prin Programul Operațional Regional (POR) al Uniunii Europene, a sistemelor de avertizare și asistență anti-coliziune pentru 150 de tramvaie și 140 de autobuze (28,1 milioane de lei – prin PNRR), digitalizarea unor obiective în cadrul proiectului de modernizare a depoului de tramvaie din Dacia (56,2 milioane de lei – prin PNRR), modernizarea (reconstruirea) Depoului Dacia (286 de milioane de lei) precum și extinderea transportului public în Zona Metropolitană Iași. „Toate aceste investiții, care nu ar fi fost posibile fără apartenența noastră la Uniunea Europeană, fac parte din programul Primăriei Municipiului Iași de modernizare a transportului public și din viziunea de transformare a acestuia într-unul verde, modern și inteligent”, a mai transmis primarul Mihai Chirica.