Iașul va avea încă 18 tramvaie noi

În prezenţa primarului Mihai Chirica şi a reprezentanţilor companiei Bozankaya, Emrah Dal – vicepreşedinte şi Ulaş Beştepe – manager de proiect, la Iaşi a fost semnat joi contractul privind achiziţionarea de către Municipiul Iaşi a încă 18 tramvaie noi prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) – Componenta 10 „Fondul Local”. Oferta depusă de firma Bozankaya a fost de 141.390.00 lei fără TVA (168.254.100 lei cu TVA), superioară din punct de vedere financiar celei înaintată de cealaltă societate înscrisă la licitaţie. Potrivit contractului, turcii vor trebui să livreze tramvaiele până cel târziu la data de 30 iunie 2026. Până acum, firma turcă Bozankaya a mai livrat municipiului Iaşi alte 16 tramvaie.

„Este un nou pas în modernizarea transportului de călători din municipiul Iași. Astăzi am parafat și am demarat efectiv un nou contract de achiziție pentru un număr de 18 tramvaie noi. Partenerul nostru, firma Bozankaya, vine alături de noi și dorește să ne furnizeze aceste tramvaie. Noi le-am exploatat timp de doi ani, știm foarte bine cum se comportă ele în trafic, cunoaștem toate metehnele și tot ceea ce ele au nevoie pentru a fi cât mai prezente alături de noi. Sunt bune, funcționează foarte bine, la fel ca și celelalte din lotul polonez, sperăm să le avem cât mai repede la Iași, pentru că ele reprezintă totodată și o formă de atractivitate pentru călători”, a declarat primarul Mihai Chirica, care s-a declarat foarte mulțumit de modul în care tramvaiele produse de firma turcă se comportă în trafic.

Potrivit acestuia, cele 18 tramvaie contractate de Municipiul Iași vor intra în producție anul viitor. „Anul acesta urmează să fie finalizată faza de proiectare, iar de la anul ele vor intra în producție și testare și sperăm ca până la sfârșitul anului viitor, cele mai multe dintre ele să fi ajuns deja la Iași”, a spus edilul. Șeful municipalității a subliniat că, graţie atragerii fondurilor europene prin Planul Național de Redresare și Rezliliență (PNRR) și a Programului Operaţional Regional (POR) al Uniunii Europene, Iașul va avea, în final, în total, 119 mijloace de transport electrice noi (50 de tramvaie şi 69 de autobuze), în valoare totală de aproximativ 744 de milioane de lei, respectiv circa 150 de milioane de euro. „Vom investi în continuare în programul de modernizare a transportului public şi de transformare a acestuia într-unul verde, modern, inteligent”, a afirmat edilul.

„Pentru noi, acest proiect a fost deja demarat. Lucrăm deja la faza de proiectare și design, cu echipa de specialiști de la Iași. Într-un termen de 18 luni dorim să livrăm primele unități, Până acum, am mai livrat Municipiului Iași alte 16 unități de același tip, cărora le asigurăm și mentenanța în exploatare. Pentru acest nou lot de tramvaie plecăm de la experiența pe care deja am acumulat-o, încercând să folosim același tipuri de piese, pentru a avea costuri de întreținere cât mai scăzute și pentru a asigura o mentenanță cât mai sigură”, a declarat Emrah Dal, vicepreședintele Bozankaya. Potrivit acestuia, designul realizat pentru tramvaiele livrate municipiului Iașului este unul specific doar acestui oraș, specialiștii companiei acordând o mare importanță ca designul interior să fie unul cât mai confortabil și în conformitate cu cerințele beneficiarului.

Cele 18 unități au o lungime de circa 22 de metri și o capacitate de transport totală de aproximativ 230 de locuri. Tramvaiele au podea joasă și sunt echipate cu instalație de aer condiționat, instalație de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de numărare a călătorilor, instalație audio – video în interior, anunțuri vocale exterioare în stații, instalație pentru echipamentele de ticketing etc. După cum a declarat Cristian Stoica, directorul general al Companiei de Transport Public (CTP), noul lot de tramvaie va contribui la îmbunătățirea transportului public din municipiul Iași. „În acest moment, la Iași mai avem încă 70-80 de tramvaie rulate, pe care în viitor, cu ajutorul altor proiecte europene, sperăm să le reînnoim complet. În ceea ce privește traseele pe care urmează să fie introduse aceste tramvaie noi, nu există o regulă, ele urmând să fie introduse treptat pe toate traseele”, a declarat Cristian Stoica.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;