Chiar dacă temperaturile au scăzut, ieșenii nu vor avea căldură în apartamente

Scăderea accentuată a temperaturii înregistrată ultimele zile nu impune, cel puțin deocamdată, reluarea furnizării căldurii în apartamentele racordate la sistemul centralizat de termoficare, susține primarul Mihai Chirica, care a precizat că pe adresa municipalității nu a venit până acum nicio solicitare în acest sens din partea asociațiilor de proprietari.

„Există, într-adevăr, un curent care a apărut în aceste zile, cu precădere în orașele din vestul țării, referitor la posibilitatea reluării furnizării căldurii în apartamentele racordate la sistemul centralizat, din cauza acestei perioade mai răcoroase, să spunem, a vremii. Luna aprilie a fost, și anul trecut, una mai capricioasă, chiar cu ninsori, însă valorile temperaturii nu au scăzut până acolo încât să ne pună în situația de a relua furnizarea agentului termic, lucru care, de altfel, se întâmplă și acum. De aceea, nu avem în plan să reluăm furnizarea căldurii, dat fiind faptul că temperaturile înregistrate atât noaptea cât și în timpul zilei nu au scăzut până la acele valori care să impună această măsură. Dacă, însă, acest lucru va fi necesar, avem capacitatea de a furniza energie termică în sistem centralizat, însă cel puțin deocamdată nu am primit nicio cerere în cest sens din partea asociațiilor de proprietari”, a declarat edilul.

Potrivit acestuia, un alt motiv care nu justifică reluarea furnizării agentului termic în această perioadă îl reprezintă costurile foarte mari ale încărcării sistemului de producere și distribuție a agentului termic. „Această operațiune costă foarte mult, inerția sistemului nu este tocmai mică și, ca urmare, în acest fel s-ar consuma o cantitate foarte mare de gaze naturale până când temperatura apei urcă la valorile optime pentru furnizarea acesteia în sistem. Mai mult decât atât, cred că această nevoie (de a ridica temperatura în apartament – n.r.) ar putea fi acoperită mai ușor cu un split de aer condiționat sau cu o altă sursă de încălzire mult mai economică și prietenoasă cu mediul”, a precizat șeful municipalității.

Reamintim că, potrivit legii, furnizarea căldurii în apartamentele racordate la sistemul centralizat de termoficare se poate face dacă timp de trei zile consecutiv, temperatura înregistrată pe timpul nopții scade sub 10 grade Celsius.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;