Muzeul „Nicolae Gane”, redeschis iubitorilor de artă

Muzeul „Nicolae Gane”, unul dintre cele 17 muzee din rețeaua Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) Iași, și-a deschis la sfțrșitul săptămânii porțile. La eveniment a participat președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, alături de managerul MNLR Iași, Lucian Dan Teodorovici, directorul ADR Nord-Est, Vasile Asandei, artistul vizual Felix Aftene și de un public numeros. Pe strada Nicolae Gane 22 A, iubitorii artelor vizuale vor descoperi un spațiu modern în care le este adusă în atenție marea pasiune a lui Nicolae Gane, pictura.

„Astăzi este o zi de bucurie pentru Iași și pentru întreaga cultură românească. După ample lucrări de restaurare, Muzeul Nicolae Gane își redeschide porțile, devenind al 9-lea muzeu din rețeaua MNLRI care revine la viață după reabilitare. Pentru mine, Muzeul Nicolae Gane înseamnă un act de recunoaștere a importanței lui Nicolae Gane în istoria Iașului și o dovadă a respectului nostru pentru un om care a dedicat viața sa binelui orașului și al națiunii. Iar ca o mărturie a istoriei frumoase a județului nostru, astăzi ne aflăm la intersecția străzilor care poartă numele celor doi mari primari care au construit Iașul modern, Vasile Pogor și Nicolae Gane. Ambii au fost oameni și de administrație și de cultură, vizionari ai acelor vremuri, și cred că suntem datori să le oferim generațiilor de astăzi și de mâine astfel de modele. Consiliul Județean Iași a investit peste 5,7 milioane de lei în reabilitarea și restaurarea acestei clădiri pentru a ne asigura că povestea frumoasă a Iașului va continua, iar o parte din ea poate fi descoperită aici.  Dragi ieșeni, muzeul este al vostru, al tuturor celor care iubesc Iașul, care apreciază cultura și istoria. Vă invit să vizitați Muzeul Gane, restaurat!”, a declarat președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.

“Un moment extrem de important pentru Muzeul Național al Literaturii Române Iași și, sperăm noi, chiar pentru Iași, pentru că am așteptat vreme de 16 ani, atât timp a fost închis Muzeul Nicolae Gane, acest moment și ni l-am dorit foarte mult. Este un moment fericit și pentru că muzeul și-a schimbat complet înfățișarea, nu numai în exterior, ci și ca expoziție. Deschidem astăzi Galeria Artei Ieșene, un muzeu care înseamnă foarte mult pentru Iași pentru că așa ceva nu a mai existat. Școala ieșeană de artă avea nevoie de o expunere în acest mod. Vreau neapărat să mulțumesc și colegilor mei de la MNLRI și Consiliului Județean Iași, pentru că, în ultimii ani, a arătat o deschidere extraordinară spre reabilitarea clădirilor de patrimoniu. Avem 5 clădiri de patrimoniu reabilitate într-un mod foarte reușit și care ne-a permis să creăm noi muzee”, a afirmat, la rândul său, directorul MNRI, Lucian Dan Teodorovici.

Muzeul „Nicolae Gane”, monument istoric construit înainte de 1825, a beneficiat de ample lucrări de restaurare finanțate cu fonduri europene, accesate de Consiliul Județean Iași în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, Axa prioritară 5. Durata de execuție a lucrărilor a fost de 43 de luni. Muzeul „Nicolae Gane” (Galeria Artei Ieșene) va putea fi vizitat de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;