În prezența ministrului Sănătății, la Iași a avut loc inaugurarea lucrărilor la viitorul Spital Regional de Urgență, cea mai mare investiție din ultimii 30 de ani din regiunea de nord-est. La eveniment, care s-a desfășurat pe amplasamentul din Moara de Vânt a viitoarei unități spitalicești, au fost prezenți, alături de constructor, reprezentanții administrației locale și județene, parlamentari de Iași și directori de instituții publice. „Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi este o investiţie de aproape 700 milioane deeuro, o investiţie enormă. Mă bucur că putem să sărbătorim împreună, dar cel mai mult mă bucur când o să sărbătorim acest spital, atunci când el va intra în funcţiune, peste patru ani. Acesta este termenul de execuţie. Sunt convins că va fi gata la timp, iar constructorul îşi va da silinţa să realizeze acest lucru”, a declarat ministrul Alexandru Rafila. El a precizat că odată cu construcția spitalului, atât ministerul pe care îl conduce cât și autoritățile locale vor trebui să găsească soluții pentru formarea profesională a cadrelor medicale care vor lucra aici. „Discutăm despre o generație de medici tineri, care trebuie să se formeze, să învețe să lucreze la standarde internaționale. Acesta este, de altfel, principalul motiv pentru care noi, cei de la Ministerul Sănătății, avem încheiat un parteneriat cu universitățile de medicină și farmacie, respectiv cu cele trei care sunt parte a acestor proiecte de dezvoltare a spitalelor regionale (de la Iași, Craiova și Cluj – n.r.), astfel încât să putem crește gradul de satisfacție în ceea ce privește serviciile de sănătate și încrederea pacienților în sistemul public de sănătate”, a mai spus Alexandru Rafila., care a adăugat că termenul limită pentru finalizarea investiției este decembrie 2028.
Spitalul Regional de Urgență de la Iași se va întinde pe o suprafață de 12 hectare, pentru pregătirea terenului urmând să fie excavați peste 500 de mii de metri cubi de pământ. Construcţia va avea, în total, nouă etaje, dintre care două la subsol. Etajele 2, 3, 4 şi 5 vor deservi partea de internare continuă, respectiv saloanele cu paturi pentru pacienţi. Unitatea medicală va avea, în total, 752 de paturi pentru spitalizare continuă, dintre care 86 pentru terapie intensivă, şi va fi grupată pe centre de îngrijire, cabinete ambulatorii, săli de operaţie, urmând să ofere servicii avansate de imagistică, radiologie intervenţională, endoscopie, cardiologie intervenţională, neuroştiinţe, etc. în şase centre medicale. Viitoarea unitate medicală va dispune de 20 de săli de operație și circa 3.000 de angajați, urmând să înlocuiască, treptat, actualul Spital Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon”, vechi de 260 de ani. Prin darea în folosință a acestei investiți va fi îmbunătățită activitatea de predare şi cercetare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa”.
În primul an de la darea în folosință se preconizează ca spitalul să gestioneze peste 47.500 de internări continue şi peste 100 de mii de urgenţe. Costurile investiției sunt estimate la peste 660 milioane euro, finanțarea fiind asigurată din mai multe surse, respectiv fonduri europene nerambursabile, un împrumut contractat de Guvernul României de la Banca Europeană de Investiții (BEI), la care se adaugă sume de la bugetul de stat și cel local. Proiectul Spitalului Regional de Urgență de la Iași este, în acest moment, cel mai avansat dintre cele trei unităţi medicale de acest tip care urmează să fie construite în perioada următoare în România.