S-a schimbat modalitatea de achiziționare a abonamentelor pentru studenți

La solicitarea conducerii Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), începând din această săptămână, abonamentele pentru studenți destinate transportului în comun din municipiu vor fi eliberate la prețul lor întreg, urmând ca decontarea să se facă de către instituția de învățământ superior, conform protocolului încheiat Compania de Transport Public (CTP). „Această schimbare, solicitată de universitate, se aplică tuturor studenților eligibili.  Abonamentele la preț întreg sunt disponibile la chioșcuri și în aplicația 24 pay”, precizează reprezentanții CTP.

Potrivit legii, decontarea prețului abonamentului se face de către Ministerul Educației Naționale (MEN) prin intermediul universităților, în limita fondurilor disponibile. Având în vedere publicarea cu întârziere a normelor metodologice privind decontarea transportului public local prevăzute de Legea învățământului superior nr. 199/05.07.2023 și tergiversarea suplimentării de către Ministerul Educației Naționale a fondurilor pentru plata de către universități a transportul în comun al studenților, pentru ca aceștia să beneficieze, totuși, de reducerea prevăzută de lege, instituțiile de învățământ superior au preferat să asigure din bugetul propriu procentul de 90% din prețul abonamentului, urmând ca ulterior suma să le fie returnată de către minister.

Reamintim că, potrivit unui acord încheiat în toamna anului trecut între Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) și Compania de Transport Public (CTP), studenții celor 15 facultăți din cadrul UAIC plăteau doar 10% din valoarea integrală a unui abonament, restul de 90% fiind suportat de către instituția de învățământ. Astfel, pentru un abonament valabil pe toate traseele din municipiu, un student scotea din buzunar 11 lei, față de 110 lei prețul integral.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;