În perioada 15-26 mai, Iaşul va fi gazda celei de-a IV-a ediţii a Romanian Creative Week (RCW), eveniment care va reuni la start peste o mie de artiști români și străini în cadrul a peste 200 evenimente constând în expoziții, festivaluri, spectacole de arte vizuale, concerte, conferințe și workshop-uri. În premieră la ediţia din acest an vor fi lansate secţiunile teatru şi respectiv literatură, care vor aduce la Iaşi nume consacrate ale genului, printre care se numără preşedintele Uniunii Teatrale din România (UNITER), Dragoş Buhacian, şi respectiv Andrei Pleşu şi Horia Roman Patapievici.
„Romanian Creative Week nu este un festival de modă, aşa cum s-ar putea crede la prima vedere, ci cuprinde un domeniu mult mai larg, deschis pentru tot ceea ce înseamnă creativitate. Astfel, timp de 12 zile, Iaşul va deveni polul creativităţii din România, pentru că, oricum, Iaşul este consacrat ca un oraş al creativităţii, un oraş care promovează tot ceea ce este frumos în industriile creative, oricare ar fi acestea. Vor fi 12 zile în care ieşenii, dar şi turiştii aflaţi în vizită în capitala Moldovei, vor avea posibilitatea de a lua contact direct cu tot ceea ce poate expune, la această oră, şcoala românească de creativitate. Recent, oraşul nostru a demonstrat că poate fi numit fără niciun fel de exagerare ca fiind oraşul creativităţii din România, odată cu organizarea Lunii Sculptorilor la Iaşi, eveniment cu adevărat remarcabil, care a demonstrat că avem o şcoală extraordinară de creativitate”, a declarat primarul Mihai Chirica, ieri, în cadrul conferinţei de presă desfăşurată la sediul municipalităţii, prilejuită de deschiderea acestui eveniment.
La rândul său, creatoarea de modă Irina Schrotter, preşedinta Federaţiei Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), iniţiatoarea Romanian Creative Week, a subliniat rolul pe care această manifestare îl are în sprijinirea tinerilor din industriile creative aflaţi la început de carieră.
„Romanian Creative Week a devenit o platformă de accelerare pentru tinerii din industriile creative. Un loc de intersecție și de întâlnire între diverse zone creative, un motiv de bucurie pentru iubitorii de creativitate și o motivație de a deveni și mai inspirat în viitor. Iașul începe să culeagă roadele deschiderii și încrederii pe care o acordă tinerilor acestei țări. E locul de plecare pe drumul provocator al creativității, pentru mii de tineri. Ne bucurăm să îi primim în orașul nostru, să îi descoperim și să îi susținem. În acest an, nu mai puțin de 60% dintre artiștii RCW sunt tineri aflați la început de carieră”, a declarat Irina Schrotter, care a subliniat că tema aleasă de organizatori pentru ediţia din acest an a RCW reflectă cum nu se poate mai bine transformarea Iaşului într-un adevărat hub de creativitate şi inovaţie.