Primăria Municipiului Iași așteaptă oferte pentru proiectarea și execuția lucrărilor de reamenajare a Parcului Ciurchi, termenul limită de depunere a dosarelor de către firmele sau asocierile de firme care doresc să se înscrie la licitaţie fiind 31 mai 2024. Prevederea bugetară pentru realizarea acestei investiţii este de 20.538.765,62 lei fără TVA, respectiv 24.441.131,08 lei cu TVA, firma sau asocierea de firme câștigătoare a licitaţiei având la dispoziţie 3 luni pentru proiectarea lucrărilor și 33 de luni pentru executarea acestora. Potrivit proiectului tehnic, suprafața totală de teren care urmează să fie reamenajată este de 63.769 metri pătrați, din care spațiile verzi vor reprezenta 57.877 metri pătrați, locul de joacă pentru copii – 1.060 metri pătrați, iar drumurile, trotuarele și aleile de acces pentru vizitatori – 4.130 metri pătrați. Suprafața verde a terenului nu își va modifica dimensiunea, însă în urma restaurării va crește ca valoare în ceea ce privește calitatea vieții și aspectul estetic.
„În total vor fi plantați peste 120 de arbori, 1.000 de arbuști, iar suprafața cu gazon va ajunge la circa 56.000 de meri pătrați. Vor fi montate bănci, mese de șah, echipamente sportive, de joacă și fitness, coșuri de gunoi, pergole, terenuri de sport, echipamente pentru parc dedicat câinilor, etc.”, au precizat reprezentanţii Primăriei, care au subliniat că proiectul prevede inclusiv integrarea în arealul parcului a unui monument dedicat victimelor Holocaustului, precum și realizarea unui sistem de iluminat ambiental și arhitectural, a unui sistem de irigare și a unui sistem pentru evacuarea apelor pluviale.
“Restaurarea parcului din strada Ciurchi se impune ca o necesitate, din cauză că spațiul ocupat de plante a devenit inestetic. Plantele existente au crescut și s-au dezvoltat, aglomerând zona, iar gazonul, mobilierul urban, aleile, echipamentele sportive și iluminatul lipsesc. Spațiul verde din parc este plantat aleatoriu și nu are un stil bine definit. Nu s-a intervenit cu modificări considerabile, ci doar prin întreținerea vegetației, toaletarea arborilor / arbuștilor și amenajări floricole funcție de anotimp. Odată cu trecerea timpului, aleile și scările s-au degradat considerabil. Ca urmare a faptului că nu s-a investit în această zonă o lungă perioadă de timp, întreg spațiul verde și-a pierdut din farmec, necesitând lucrări de modernizare și reabilitare care să pună în valoare zona studiată. Suprafața verde a terenului nu își va modifica dimensiunea, însă în urma restaurării va crește ca valoare în ceea ce privește calitatea vieții și aspectul estetic”, au declarat reprezentanţii municipalităţii.