Palatul Culturii va fi închis în „Noaptea Muzeelor”

Palatul Culturii din Iași, instituția-simbol a capitalei Moldovei, nu va fi deschis spre vizitare publicului sâmbătă, 18 mai, cu ocazia „Nopții Muzeelor” 2024. Potrivit reprezentanților Complexului Național Muzeal „Moldova” Iași, decizia are la bază nemulțumirile angajaților vis-a-vis de nivelul scăzut al salarizării din instituțiile de cultură. În acest fel, angajații Palatului Culturii se alătură colegilor lor din celelalte instituții similare din țară care sâmbătă, 18 mai, vor protesta în fața sediului Guvernului, nemulțumiți de sumele alocate de către Executiv acestui sector de activitate.

”Cu ocazia Nopții Muzeelor, care este sărbătorită sâmbătă, 18 mai, angajații din cadrul Palatului Culturii din Iași vor lucra după programul normal, între orele 10 și 17, în conformitate cu regulamentul intern al instituției. Colegii mei vor fi acolo și vor primi gratuit vizitatorii. În noaptea de sâmbătă spre duminică, de Noaptea Muzeelor, nu vom lucra, pentru că asta ar însemna să încălcăm Codul Muncii, care prevede 8 ore de muncă pe zi, una la mână, și doi la mână, sâmbătă, 18 mai, avem un protest în desfășurare la București, în Piața Victoriei, la care urmează să mergem şi noi, pentru revendicarea unor drepturi salariale ale angajaților din domeniul culturii, sector care în ultimii 20 de ani a beneficiat de o subfinanțare cronică”, a declarat Celia Iacob, reprezentanta sindicatului din cadrul Complexului Național Muzeal „Moldova”.

Reamintim că mai multe muzee din țară au anunțat că în „Noaptea Muzeelor” 2024, care va avea loc sâmbătă, 18 ani, se vor alătura protestului inițiat de Sindicatul „Cultur-Media” al angajaților din instituțiile de cultură, care solicită mărirea cu 20% a salariilor. Peste 80% dintre instituţiile de cultură din ţară vor boicota ediţia din acest an a evenimentului „Noaptea Muzeelor” Până la această oră s-au alăturat protestului anunțat de către sindicaliști peste 80% dintre instituțiile de cultură din țară care participau în mod obișnuit, în fiecare an, la „Noaptea Muzeelor”. Printre acestea se numără Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național de Artă și Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Capitală, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Muzeul Național al Bucovinei. În ceea ce privește muzeele din județul Iași, până acum, doar salariații din cadrul Complexului Național Muzeal „Moldova” au anunțat oficial că nu vor participa la ediția din acest an a „Nopții Muzeelor”.

În replică la acuzațiile formulate de angajații din muzee, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Executivul urmează să adopte săptămâna viitoare un act normativ prin care revendicările înaintate de aceștia vor fi rezolvate. În același timp, șeful Guvernului și-a exprimat speranța că angajații din instituțiile de cultură vor renunța la protest și vor deschide ușile muzeelor pentru vizitatori în noaptea de sâmbătă spre duminică, cu ocazia Nopții Muzeelor. „Discutăm azi şi propunerile Ministerului Culturii privind rezolvarea problemelor de salarizare din muzeele ţării, dar şi pentru alte categorii unde sunt discrepanţe salariale. Ministerul Finanţelor trebuie să ne confirme aplicarea acestor soluţii şi actul legislativ pentru a-l aproba săptămâna viitoare. Sunt convins că, în aceste condiţii, avem maturitatea ca Noaptea Muzeelor să se desfăşoare normal, cu întreaga listă a muzeelor deschise publicului”, a afirmat Ciolacu la începutul şedinţei de Guvern de joi.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;