Iașul s-a situat pe locul 3 în cadrul competiției „Destinația Anului 2024” la categoria „Orașe care inspiră”, ai cărei câștigători au fost anunțați în cadrul galei desfășurate marți seara la Ateneul Român, eveniment la care au participat reprezentanți ai ministerelor Economiei, Turismului și Antreprenoriatului și Culturii, primari, președinți de consilii județene precum şi reprezentanți ai federațiilor din domeniul turismului și HORECA. Pe primul loc la categoria „Orașe care inspiră” s-a situat Sibiu, urmat pe locul doi, la egalitate de puncte, de Brașov și Timișoara. Tot pe locul 3 s-a clasat și Palatul Culturii din Iași, la categoria „Atracții Cultural-Educative”, la egalitate de puncte cu „Străzi Deschise” din București, după Palatul Corvinilor, câștigătorul secțiunii, și Castelul Bran.
„Sutele de mii de voturi ale publicului pe platforma destinatiaanului.ro, un juriu format din peste 200 de experți, dar și un amplu studiu sociologic au stabilit clasamentul acestui an în cele 12 categorii ale competiției. Cele mai disputate secțiuni, care au suscitat o mobilizare extraordinară a românilor, au fost câștigate de municipiul Sibiu, care a primit trofeul ”Orașe care Inspiră”, de localitatea brașoveană Bran, situată pe primul loc la categoria ”Stațiuni Turistice” și de satul sibian Biertan, cu cele mai multe voturi la categoria ”Sate de poveste”. Cetățile dacice din munții Orăștie, Castelul Corvinilor, Eco Regiunea Delta Dunării au fost declarate câștigătoarele altor trei categorii foarte disputate – ”Tărâmuri cu tradiție și istorie”, ”Atracții Cultural-educative”, respectiv ”Regiuni Eco-turistice”. Competiția a inclus anul acesta în premieră și destinații din Republica Moldova, cel mai bine situat în clasamentul final fiind satul Văleni din raionul Cahul, care a câștigat Premiul special Destinația Anului 2024 în Republica Moldova”, au precizat organizatorii.
Câștigători la celelalte categorii au fost desemnați: la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție” – Cetățile dacice din munții Orăștiei, „Regiuni Eco- turistice” – Eco Delta Dunării, „Stațiuni turistice”: Bran, „Sat de poveste” – Biertan (județul Sibiu), „Parcuri de distracție și aventură”: Mini Transilvania Parc, „Wellness” – Therme București, „Cazări epice – resorturi” – Green Village Resort, „Cazări epice – boutique” – „Experiențe gastronomice” – Casa Timiș, „Cea mai bună promovare” – Visit Harghita. Premiul Special „Destinația Anului pe Litoral” a fost acordat Stațiunii Mamaia. Premiu Special pentru județul cu cele mai multe destinații câștigătoare a fost adjudecat de județul Brașov, unde se află șapte destinații premiate. Dintre destinațiile cu cel mai mare punctaj, aflate pe locul 1 în categoriile de mai sus, municipiului Sibiu i-a fost decernat „Marele Premiu Destinația Anului 2024”.