În urma evaluării de către comisia special constituită la nivelul Consiliului Județean (CJ) a proiectelor depuse în acest an de societatea civilă conform Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate activităților non-profit de interes general au fost acceptate, în final, pentru finanțare, 31 de proiecte, cele mai multe pentru activități sportive, sociale și educative.
„În baza punctajelor obținute, fondurile au fost distribuite astfel, pe fiecare domeniu: sportul pentru toți: 4 proiecte – 163.250 lei, sport de performanță: 8 proiecte – 716.008 lei, social: 5 proiecte – 235.661,99 lei, cultură scrisă: 2 proiecte – 66.000 lei, alte proiecte culturale: 1 proiect – 33.295 lei, educație: 4 proiecte – 195.060 lei, protecția mediului: 1 proiect – 16.500 lei, siguranța cetățeanului și ordine publică: 1 proiect – 14.400 lei, tineret: 4 proiecte – 178.519 lei și promovare turistică: 1 proiect – 16.550 lei”, au anunțat reprezentanții Consiliului Județean.
Anul acesta, în baza Legii nr. 350/2005 au fost alocate 2 milioane de lei pentru finanțarea proiectelor propuse de organizațiile non-guvernamentale.
“Este îmbucurător să vedem că fondurile nerambursabile au fost accesate într-un procent semnificativ, iar dezvoltarea comunității este susținută prin aceste proiecte. Tin foarte mult la parteneriatului cu societatea civilă și sper că în viitor vor fi mai multe ONG-uri, mai multe proiecte și o comunitate mai activă și mai dezvoltată. În acest sens, din momentul în care am preluat mandatul de președinte al Consiliului Județean, am ținut să dezvoltăm acest program, să-l facem mai accesibil și implicit am crescut anual și bugetul întregului program, ajungând astăzi la 2 milioane de lei. Așteptăm cu nerăbdare rezultatele concrete ale acestor proiecte în comunitățile în care vor fi implementate”, a declarat președintele CJ, Costel Alexe.
În acest an, au aplicat pentru finanțare de la bugetul Consiliului Județean, în cadrul Legii nr. 350/2005, peste o sută de organizații non- guvernamentale și asociații non-profit, termenul limită pentru depunerea proiectelor fiind 1 aprilie 2024. Potrivit reprezentanților administrației județene, anul acesta a fost doborât recordul la numărul de aplicanți, iar suma destinată finanțării proiectelor a fost dublă față de cea pusă la dispoziție anul trecut.
Potrivit legii, beneficiarii programului sunt atât inițiatorii proiectelor, cât și locuitorii din județul Iași, care participă la activitățile organizate. Proiectele finanțate prin Legea 350/2005 acoperă o gamă largă de domenii, printre care siguranţa cetăţeanului şi ordinea publică, educaţie, tineret, social, promovare turistică, protecţia mediului precum şi susţinerea sportului de masă.