5:26 pm - Wednesday September 16, 4950

Centrul Expoziţional „Moldova”, tranformat în spaţiu pentru evenimente sociale şi culturale

În ședința de miercuri, aleșii județului au aprobat Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) şi indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiție „Refuncționalizare Centru Expozițional Moldova — în vederea creşterii eficientei energetice”. Potrivit proiectului de hotărâre, prin reproiectarea și reamenajarea spațiilor din cadrul Centrului Expozițional „Moldova” se doreşte reabilitarea, refuncţionalizarea și reabilitarea energetică, cu modificările la spaţiile interioare şi exterioare pentru asigurarea unui cadru optim de desfăşurare a evenimentelor sociale şi cultural-artistice în cadrul acestui obiectiv care în ultimii ani s-a dovedit a fi nefuncțional.

„Clădirea Centrului Expozițional Moldova în forma actuală prezintă la interior spaţii ample de expunere ce nu pot fi valorificate corespunzător din cauza dimensiunilor prea mari şi a imposibilității găsirii unui scenariu de utilizare integrală. Interiorul are un aspect industrial şi nu dispune de lumina naturală necesară şi nu are o relaţie cu exteriorul din cauza raportului plin-gol în favoarea plinului al pereților de închidere (exteriori). Din punct de vedere al eficienței energetice, spațiul este necorespunzător. Clădirea nu are suficientă masă termică şi este greu de climatizat, încălzit sau răcit, deoarece spaţiile interioare sunt deschise către spații majore, iar închiderile exterioare sunt realizate din panouri”, se arată în expunerea de motive care a însoțit proiectul de hotărâre. Valoarea totală a investiției este de 91,25 milioane lei inclusiv TVA, din care 60,47 milioane lei reprezintă valoarea lucrărilor de montaj și construcție, durata estimată de execuție a lucrărilor fiind de 12 luni.

„Iașul are în prezent, practic, un mastodont și aici mă refer la Centrul Expozițional Moldova, care la vremea sa a fost proiectat așa cum a fost proiectat, a fost construit așa cum a fost construit, iar astăzi el nu mai respectă nici condițiile și nici, mai ales, normele de funcționare a unui astfel de obiectiv. Administrația județeană dorește să refuncționalizeze Centrul Expozițional Moldova și să dea un sens acestei clădiri, pentru a oferi posibilitatea organizării în acest spațiu a tot ceea ce înseamnă manifestări sociale și culturale și sunt convins că ideea de proiect și de ceea ce dorim să facem acolo va aduce și o efervescență în lumea culturală și socială a Iașului, urmând ca Centrul Expozițional Moldova să devină un adevărat magnet pentru toți cei care vor dori să-și petreacă frumos și eficient timpul liber. În urma refuncționalizării, centrul se va întinde pe o suprafață de circa 11 mii de metri pătrați, cu o parcare care va satisface nevoile de mobilitate ale ieșenilor, sursa de finanțare a proiectului fiind fondurile europene și bani de la bugetul Consiliului Județean”, a afirmat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;