Întruniți în ședință ordinară, consilierii județeni au aprobat miercuri modificarea şi completarea Hotărârii Consiliului Judeţean Iaşi nr. 530/21.12.2022 privind aprobarea indicatorilor tehnico — economici din cadrul Studiului de Fezabilitate (SF) aferenţi obiectivului de investiţii „Înființarea centurii uşoare de ocolire a Municipiului laşi”, modificată şi completată prin Hotărârea Consiliului Judeţean Iaşi nr. 523/20.12.2023, în sensul actualizării Devizului general în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 1116/2023 precum şi depunerea proiectului pentru finanţare din fondi europene în cadrul Programului Regional 2021-2027 al Comisiei Europene. Potrivit proiectului de hotărâre, valoarea totală a investiției este de 436,91 milioane lei inclusiv TVA, din care 328,73 milioane lei reprezintă valoarea lucrărilor de construcții-montaj.
„Pentru realizarea obiectivului de investiţii Înființarea centurii ușoare de ocolire a Municipiului Iași, Consiliul Județean Iaşi va propune spre finanţare în cadrul Programul Regional Nord Est 2021 — 2027, Prioritatea de investiţii 5 — O regiune mai accesibilă, proiectul ”Înfiinţarea centurii ușoare de ocolire a Municipiului Iaşi”, în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvem nr. 907/2016 privind etapele de elaborare şi conţinutul-cadru al documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiţii finanţate din fonduri publice. Devizul general întocmit la faza de proiectare studiu de fezabilitate în cazul obiectivului nou/mixt de investiţii şi, respectiv, la faza documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii în cazul intervenţiei la construcţie existent, se actualizează prin grija beneficiarului investiţiei/investitorului, ori de câte ori este necesar”, se arată în nota de fundamentare care a însoțit proiectul de hotărâre.
Proiectul va asigura îmbunătăţirea accesibilităţii şi a mobilităţii populaţiei, bunurilor şi serviciilor, în vederea stimulării dezvoltării economice durabile, prin modernizarea a 72,76 km de drumuri din judeţul Iaşi aflate în proximitatea TEN-T şi conectarea a 10 de unităţi administrativ teritoriale urbane şi rurale la reţeaua TEN-T., respectiv Leţcani, Horleşti, Voineşti, Bârnova, Ciurea, Tomeşti, Holboca, din care 16,52 km – DC26 B drum comunal ce au fost preluate în domeniul public al judeţului Iaşi, pentru continuitatea investiţiei. Traseul viitoarei centuri se suprapune pe mai multe sectoare de drumuri judeţene: DJ 248 B Vânători –Leţcani, în lungime de 15,97 km, DC 26 B Leţcani-Voineşti (16,52 km), DJ 248 A Voineşti (2,26 km), DJ 248 F Voineşti-Mânjeşti-Budeşti (6,06 km), DJ 248 C Budeşti-Ciurea (10,57 km), DJ 248 D Ciurea-Holboca (17,70 km), DJ 247 Bârnova (1,99 km), DJ 248 D Bârnova (1,67 km).
„Modernizarea acestor drumuri judeţene ar decongestiona traficul rutier în intravilanul localităţii Iaşi şi ar duce la o conservare a imobilelor de pe traseul de tranzit şi nu în ultimul rând ar conduce la facilitatea legăturilor între localitatile limitrofe. Prin modernizarea tronsoanelor de drum se vor ameliora condiţiile de mediu prin reducerea noxelor eliminate în atmosfera, precum şi prin diminuarea zgomotelor şi vibraţiilor produse de circulaţia autovehiculelor”, se precizează în expunerea de motive ataşată proiectului de hotărâre.
„Centura Ușoară a Municipiului Iași este astăzi cu autorizația de construire semnată, cu indicatorii tehnico-economici aprobați și cu toate avizele obținute, astfel încât acest proiect să fie introdus cât mai rapid la finanțare. Am încredere că Iașul va fi primul județ din regiunea de nord-est care va accesa aceste fonduri europene și îmi doresc foarte mult ca imediat după ce va fi scoasă și finalizată procedura de licitație să începem efectiv implementarea acestui proiect. Centura Ușoară a Municipiului Iași reprezintă practic modernizarea unor tronsoane de drumuri județene ce însumează aproximativ 73 de km, care trec prin Popricani, Lețcani, Voinești, Horlești Mogoșești, Ciurea Bârnova și Holboca, care în final va oferi condiții civilizate de trafic tuturor șoferilor și, mai presus de toate, va conduce la o dezvoltarea socio-economică a celor 10 localități. Valoarea acestui proiect este de 450 milioane lei, cea mai mare parte a banilor urmând să provină din finanțare europeană iar restul din finanțări de la bugetul de stat sau de la bugetul Consiliului Județean Iași”, a precizat președintele CJ Iași, Costel Alexe.