Șase asociații și organizații ieșene cu preocupări în zona de mediu au organizat sâmbătă, 1 iunie, un „Marș pentru pădurile Iașului”, pentru a trage un semnal de alarmă în privința amenințărilor la care sunt supuse pădurile din județ. Punctul de plecare a fost Palatul Culturii, participanții urmând apoi traseul pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt – Piața Unirii – str. Lăpușneanu – Fundație – bulevardul Independenței – Târgu Cucu – Hotel „Europa” – Palatul Culturii.
„Iașul este a doua cea mai mare aglomerare urbană din țară și primul județ care a ajuns la 1 milion de locuitori, majoritatea comasați în sau în imediata apropierea a orașului. Locuitorii petrec timpul în trafic, între betoane și asfalt. De la Pădurea Bârnova, la Dobrovăț, la Ciric, Cetățuia, Mârzești, Galata, Breazu, Frumușica și orice petic de arbori, pădurile de lângă oraș au un rol disproporționat de mare pentru oameni. Rolul lor principal nu este unul de producție de lemn, ci unul de protecție pentru oraș, pentru pânza freatică, de plămân verde, și în special de spațiu pentru recreere, pentru sănătatea noastră fizică și psihică precum și de conservare a biodiversității. Pădurile sunt sub un continuu asalt, sunt amenințate, iar la Bârnova și Dobrovăț riscăm să pierdem ce a mai rămas din vechii codri ai Iașilor, înlocuiți de o pădure tânără în numele producției și al banului. La Repedea și Cetățuia deja sunt în fază avansată PUZ-uri (Planuri Urbanistice Zonale – n.r.) care urmăresc să transforme fondul forestier în teren construibil. Arborii remarcabili, monumentali, secole de istorie vie, sunt tăiați, de multe ori pentru a fi puși pe foc, în numele regenerării. Accesul recreativ este ori lipsit de infrastructura rudimentară, ori descurajat pe față de administratori”, au declarat organizatorii.
Potrivit acestora, propuneri formale precum desemnarea Parcului Natural „Codrii Iașilor” precum și alte inițiative locale arată că societatea civilă se implică pentru a îmbunătăți statutul de protecție al pădurilor. Petiția pentru înființarea Parcului Natural „Codrii Iașilor” a strâns până acum peste 35.000 de semnatari, dar sprijinul autorităților și al clasei politice nu este încă susținut așa cum ar trebui. Tocmai pentru a trage un semnal de alarmă în acest sens, organizațiile „Codrii Iașilor”, Organizația „Salvați Prutul”, „Mai Bine”, SOR Iași, Reset, Clubul de Ciclism și Ecologie „IașiBike”, EduVentura și grupul civic de inițiativă „Parcul Elena Doamna” au hotărât să organizeze „Marșul Pentru Pădurile Iașului” – spune Mihai Diac, președintele Asociației „Codrii Iașilor”, principalul inițiator al acțiunii.
„Am tras acest semnal de alarmă pentru a atrage atenția asupra faptului că pădurile la sud de oraș, în special Pădurea Bârnova și Pădurea Dobrovăț se pierd codrii bătrâni în fiecare zi. Termenul folosit de către autorități este cel de regenerare, însă practic este vorba despre tăieri și de aceea am vrea ca atunci când vor crește mari copiii noștri să se poată bucura și ei de ceea ce înseamnă peisajul unei păduri bătrâne, de ceea ce înseamnă un copac monumental, un copac remarcabil și nu să vadă doar puieți și arbori tineri sau, mai rău, doar vile în pădure, cum se întâmplă acum. Credem că cel mai bun mod de protejare a pădurii Bârnova-Dobrovăț este includerea acesteia în cadrul unui parc natural. Avem întocmit un studiu științific în acest sens, realizat de specialiști, dar avem nevoie și de sprijinul autorităților pentru a-l putea pune în aplicare”, a afirmat președintele Asociației „Codrii Iașului”. După cum susțin militanții de mediu, în decurs de numai 10 ani, din pădurea Bârnova-Dobrovăț, situată la marginea Iașului, au fost tăiați aproximativ 1 milion de metri cubi de lemn, o cantitate enormă, după cum spune Mihai Diac.
„Este greu de crezut, însă din ceea ce estimăm noi, cam tot ceea ce înseamnă pădure bătrână, pădure cu o vechime de peste 100-120 de ani care a depășit vârsta de exploatare și care în curând va trebui să devină, în mod obligatoriu, protejată, conform normelor Uniunii Europene, ar urma să fie tăiată”, a declarat Mihai Diac, care a anunțat că acțiunile asociațiilor și organizațiilor de mediu având ca scop protejarea pădurilor Iașului nu se vor opri aici. „După marșul organizat astăzi (sâmbătă -n.r.) vom continua discuțiile cu autoritățile, pentru că ne dorim vedem o deschidere din partea acestora, atât la nivel local cât și la nivel central. Societatea civilă își face treaba, specialiștii își fac treaba, studiul științific este gata, acum depinde doar de către autorități să deblocheze această situație”, a spus, în încheiere, președintele Asociației „Codrii Iașului”.