Peste 800.000 de ieșeni sunt așteptați duminică la urne

Peste 810.000 de ieșeni, din care 319.683 din municipiul Iași, sunt așteptați duminică, 9 iunie, la urne, pentru a-și alege primarii, consilierii locali, consilierii județeni și pe cei 33 de reprezentanți ai României în Parlamentul European. Potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP), în total, la nivelul județului Iași au fost amenajate 708 secții de votare, 263 dintre acestea în municipiul Iași, 26 în orașe și 419 în comune. Pentru alegerile locale și europarlamentare desfășurate în municipiul Iași au fost tipărite 1.610.000 buletine de vot.

Pentru funcția de primar al municipiului Iași s-au înscris 9 candidați, respectiv: Mihai Chirica (PNL), Bogdan Balanișcu (PSD), Marius Bodea (ADU), Tudor Ciuhodaru (AUR), Cosette Chichirău (R – Eco), Mihai Pintilei (PUSL), Viorel Blăjuț (PSI), Cătălin Abălașei (Pro România) și Sebastian Buduroi (LEU).

Pentru Consiliul Local Municipal (CLM) Iași au depus liste PNL, PSD, AUR, PUSL, Partidul Verde (PV), Forța Dreptei (FD), Partidul Societății Ieșene (PSI), Partidul România-Echitate, Comunitate, Onestitate (Ro – Eco), Alianța Dreapta Unită (USR-PMP), Pro România, Partidul Lege Educație Unitate (LEU). În total, 272 de candidaţi vor concura pentru cele 27 de locuri în deliberativul local.

În ceea ce privește candidații pentru funcția de președinte al Consiliului Judeșean, în cursă s-au înscris 8 candidați și anume: Bogdan Cojocaru (PSD), Costel Alexe (PNL), Pavel-Gheorghe Pântea (PUSL), Petru Movilă (ADU), Iuliana Rățoi (Pro România), Marius-Eugen Ostaficiuc (AUR), Adrian-Ștefan Apostolache (R-ECO) și Cezar-Ioan Rebenciuc (SOS România). În total, pe listele pentru CJ Iași sunt înscriși 317 candidaţi pentru ocuparea celor 36 de locuri din forul legislativ al județului, la care se adaugă încă unul, aparținând președintelui ales al Consiliului Județean.

Alegeri locale și europarlamentare – în același timp

La scrutinul de duminică, alegătorii își vor exercita dreptul de vot pentru două tipuri de alegeri, după cum urmează: alegeri locale, pentru alegerea primarului, președintelui de consiliu județean, consilierilor locali și consilierilor județeni, și  respectiv alegeri pentru Parlamentul European. Dacă în ceea ce privește alegerile locale, electorul va putea vota doar la secția de votare din localitatea în care acesta are domiciliul în cartea de identitate, în cazul alegerilor europarlamentare, el își va putea exprima opțiunea de vot la orice secție de votare din țară sau străinătate.

 

Procesul de votare începe la ora 7.00 și se va încheia la ora 22.00

Procesul de votare va începe duminică, 6 iunie, la ora 7.00, și se va încheia în aceeași zi, la ora 22.00. Alegătorii care la ora 22.00 se află în sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare, pentru a intra în localul de vot, pot vota până cel mult la ora 23:59. La intrarea în secția de votare, alegătorul va prezenta membrilor biroului electoral al secției de votare actele de identitate, respectiv documentele de identitate în baza cărora urmează să-și exercite dreptul de vot, respectiv cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

La intrarea în secția de votare, alegătorul va primi 5 buletine de vot

După prezentarea actului de identitate și înscrierea acestuia în registrul electoral de către membrii biroului electoral al secției de votare, alegătorul va primi cinci buletine de vot, unul pentru alegerea primarului, unul pentru alegerea consiliului local, unul pentru alegerea președintelui consiliului județean, unul pentru alegerea consiliului județean și un altul pentru alegerile pentru Parlamentul European. Intrat în cabina de vot, pentru ca procesul electoral să fie valabil, alegătorul va trebui să pună ștampila cu mențiunea „Votat” în patrulaterul desemnat partidului, alianței electorale, alianței politice sau candidatului independent pe care dorește să-l voteze. În cazul în care ștampila este aplicată incorect, respective în afara patrulaterului sau pe mai multe patrulatere, votul va fi anulat. După ieșirea din cabina de vot, alegătorul va introduce fiecare buletin de vot în urna specială pe care este înscris tipul de alegeri, va preda ștampila membrilor secției de votare, va semna în registrul electoral pus la dispoziție de biroul electoral al secției de votare, după care i se va returna actul de identitate pe care a fost lipit autocolantul care demonstrează că a fost prezent la urne.

 

Filed in: Informațía zilei, Politic

Comments are closed.

;