Turneul Național Duelul Viorilor continuă la Iași (11 iunie) și Caracal (12 iunie)

Deja celebrul Turneu Național ”Duelul Viorilor”, susținut de violoniștii Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, acompaniați în această călătorie muzicală de pianistul Mihai Ungureanu, se apropie de final.

După ce au încântat publicul din cinci orașe (Deva, Sibiu, Bistrița, Botoșani și Chișinău), Turneul Național ”Duelul Viorilor” se îndreaptă către ultimele sale două destinații: Iași (11 iunie) și Caracal (12 iunie).

Spectacolul gândit acum peste un deceniu, Stradivarius vs. Guarneri, a fost primit cu un entuziasm incredibil, confirmând încă o dată puterea muzicii de a inspira și a poveștii bine spuse de a umple sălile.

”Am fost copleșiți de bucuria cu care am fost așteptați în fiecare sală de concert. Este o adevărată onoare și o sursă imensă de entuziasm să vedem cât de cald a fost primit ”Duelul Viorilor„în toate orașele pe care le-am vizitat până acum. Fiecare concert a fost o experiență unică și emoționantă, iar publicul ne-a răsplătit cu o energie de neegalat. Abia așteptăm să aducem această magie muzicală și în Iași și Caracal. Vă promitem două seri memorabile, pline de emoție și virtuozitate.” spunea violonistul Gabriel Croitoru la finalul concertului de la Chișinău.

Concertul de la Iași va avea loc în Holul de Onoare al Palatului Culturii, de la ora 20:00. Biletele se găsesc aici: https://www.ateneuiasi.ro/class/concert-la-palat-duelul/

Concertul de la Caracal va avea loc la Teatrul Național. Intrarea este liberă.

Detalii pe: www.duelulviorilor.ro

Urmăriți-ne și pe rețelele sociale:

https://www.instagram.com/duelul.viorilor?igsh=MTYyYmx6OHRyNDFxZg==

https://www.facebook.com/share/fB6KKHYqRWr3g5L1/

 

Spot Duelul viorilor 2024

https://youtu.be/6X7SsDORz_k

A fost … Duelul viorilor 2023

https://www.youtube.com/watch?v=2gvLGySvX0A

Liviu Prunaru si vioara Stradivarius Pachoud

https://www.youtube.com/watch?v=q7ZV5mD87nk

Gabriel Croitoru si vioara Guarneri del Gesu „Catedrala”

https://www.youtube.com/watch?v=Fw805Ey_95M

ITINERAR

3 iunie, ora 19:00 – Deva, Sala Pro Arte

4 iunie, ora 19:00 – Sibiu, Sala Thalia

5 iunie, ora 19:00 – Bistrița, Palatul Culturii

7 iunie, ora 19:00 – Botoșani, Sala Filarmonicii

8 iunie, ora 19:00 – Chișinău, Sala cu Orgă

11 iunie, ora 20:00 – Iași, Palatul Culturii

12 iunie, ora 19.00  – Caracal, Teatrul Naţional

 

PROGRAM MUZICAL

GABRIEL CROITORU – vioara Guarneri del Gesu “Catedrala”

MIHAI UNGUREANU – pian

Fritz Kreisler – Recitativ și Scherzo, în re minor, op. 6

Fritz Kreisler – Tambourin Chinois, în si bemol major, op. 3

Fritz Kreisler / Serghei Rachmaninov – Preghiera

Fritz Kreisler / Ede Poldini – Poupée valsante

 

LIVIU PRUNARU – vioara Stradivarius “Pachoud”

MIHAI UNGUREANU – pian

George Enescu – Lăutarul din Suita Impresii din copilărie, op. 28

Henri Vieuxtemps – Regrets din 3 Feuilles d’album, op. 40

Antonio Bazzini – Calabrese, op. 34, nr. 6

 

LIVIU PRUNARU – vioara Stradivarius “Pachoud”

GABRIEL CROITORU – vioara Guarneri del Gesu “Catedrala”

MIHAI UNGUREANU – pian

J.S. Bach – Dublu concert pentru două viori în re minor, BWV 1043

  1. Halvorsen – Capriciu de concert pe teme norvegiene, în sol major, op.19

Producător: Pro Contemporania

Parteneri Republica Moldova: Ambasada României în Republica Moldova, Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova

Parteneri culturali : Muzeul Naţional George Enescu, ICR

Partener: The Culture Club

Sponsori: Purcari, RBR Mobila, Grand Hotel Continental, Aqua Carpatica

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Mediatrust, România TV, Liternet, Agenția de carte, Ziarul Metropolis, RFI România, Cronicari digitali, www.demilioane.ro

Parteneri culturali și organizatori locali: Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Primăria Municipiului Deva, Colegiul Național Decebal din Deva, Filarmonica de Stat din Sibiu, Centrul Cultural George Coşbuc din Bistriţa, Palatul Culturii din Bistriţa, Centrul Filarmonica George Enescu din Botoşani, Sala cu Orgă din Chişinău, Ateneul Naţional din Iaşi, Palatul Culturii din Iaşi, Teatrul Naţional Caracal.

Biografii

 

Gabriel Croitoru este violonistul care a câștigat prin concurs, în anul 2008, privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită „Catedrala”, pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu”). Este solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, solist concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești (din anul 1987), membru (vioara I) al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca, profesor universitar dr. la Universitatea Naţională de Muzică București.

Violonistul Liviu Prunaru, timp de 18 ani concertmaestrul orchestrei Concertgebouw Amsterdam, care a primit, în 2008, pentru prima dată, titlul de cea mai bună orchestră din lume. În octombrie 2010 a acceptat să devină director muzical al Academiei Internaționale de Muzică Menuhin din Elveția și, prin urmare, să continue tradiția iubiților săi maeștri Yehudi Menuhin și Alberto Lysy! În afara activității sale didactice și a carierei sale de concertmaestru, Liviu Prunaru are o carieră solo foarte activă. Este foarte des invitat să fie solist din Asia (Japonia, Taiwan, Coreea) până în cele două Americi, trecând prin întreaga Europă. În paralel, susține multe recitaluri și înregistrează aproape în fiecare an. Înregistrări recente: Integrala sonatelor pentru vioară și pian de Grieg, o înregistrare live a unui proiect lansat în România numit ”Duelul viorilor” (Stradivari vs. Guarneri) și ultima înregistrare, un proiect de muzică de cameră care include Octetele de Svendsen și Bruch în compania colegilor săi, foști studenți ai Academiei Menuhin, reuniti pentru a susține concerte și a face înregistrări sub numele “THARICE”. Liviu Prunaru cântă pe un Stradivarius datând din 1694.

Pianistul Mihai Ungureanu a debutat la 16 ani cu Concertul nr.1 de Franz Liszt pe scena Filarmonicii craiovene. După absolvirea Liceului de Arta din  Craiova, studiază la Academia de Muzică din București cu Dan Grigore și Ioana Minei. Din 1981 susține o intensă activitate concertistică împreună cu toate orchestrele simfonice din țară. Ca solist, interpret de muzică de camera, a concertat în toată Europa, America de Nord și de Sud, fosta URSS și Asia. Este laureat al mai multor competiții naționale, iar în 1986 a primit Premiului Criticii Muzicale din România. A fost mulți ani la rând Director General, Director artistic, iar în prezent este solist concertist al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova. Pianistul are un repertoriu cuprinzator, atât în genul concertant, cât și în cel cameral – piese, sonate pentru pian, sonate, trio, cvartete, cvintete cu pian.

Povestea lutierilor

Stradivarius a fost un cunoscut creator italian de instrumente cu coarde, în special viori, rămase celebre până astăzi. Antonio Stradivari a făurit aproximativ 1100 instrumente din care 600 rămase astăzi. A construit în atelierul său din Cremona viori, viole, celli, ghitare, dar și o harpă care actualmente se află în proprietatea academiei de muzică din Napoli. Instrumentele sale sunt, pe lângă sunetul deosebit și rareori egalat, o investiție financiară foarte bună, în ultimii 30 de ani prețul instrumentelor sale crescând de peste 200 de ori, ajungându-se astăzi la 5-6 milioane de Euro.

Viorile și mai toate celelalte instrumente stradivariene au fost botezate de-a lungul timpului, (Soil, Doamna Tennant, Elder, Tuscan, Medici, Amarillys Fleming, etc.) fiecare având o istorie pe măsură. Alături de Giuseppe Guarneri “del Gesù”, este considerat etalon în domeniul său. Numărul copiilor realizate după viorile sale este remarcabil (milioane în toată lumea).

Multe mistere s-au născut de-a lungul timpului legate de sunetul instrumentelor sale, vorbindu-se mai ales de lac, lemn, rareori despre lucrătura sa perfectă. Un fapt interesant este că lemnul provine din zona munților Balcani și a arcului carpatic, adunându-se dovezi chiar că ar proveni de lângă Mănăstirea Putna.

Creația sa se distinge în trei mari perioade. Prima, influențat de maestrul său, Amati, (1665-1700) în care construiește viori după modelul acestuia. A doua (1700-1730) sau “golden age” este perioada în care a creat cele mai distinse instrumente (a ajuns la măiestria deplină la 70 de ani) și ultima, în care a fost ajutat de fiul său, Omobono, datorită vârstei înaintate, decedând la 93 de ani.

 

Familia de lutieri Guarneri, asemenea lui Stradivari, a trăit la Cremona. Viorile Guarneri au fost realizate la sfârșitul secolului XVI – începutul secolului XVII, cel mai cunoscut membru al familiei fiind Giuseppe Antonio Guarneri (1698 – 1744). Viața sa este învăluită în mister: se spune că a fost întemnițat o perioadă, deși nu există nici o dovadă în acest sens. Instrumentele sale cunoscute astăzi, puține la număr (aproximativ 180) se disting printr-un sunet complex, tumultuos, plin de bogăție și profunzime armonică, dar și printr-un finisaj ce îl depășește din punct de vedere artistic pe mai cunoscutul său rival Stradivari.

Dacă între anii 1720-1730 se cunosc puține instrumente făcute de maestru, începând cu anii 30- 35 producția sa crește prin cantitate și calitate, ajungând ca în anii 38-39 să stabilească noi standarde în luterie și să redefinească “perfectul” în sunetul viorii.

Segmentul de piață a familiei Guarneri era format în principal de muzicieni, spre deosebire de Stradivari care lucra cu precădere pentru nobili, case regale și biserici. Gradul de uzură al viorilor Guarneri dovedesc o preferință clară a muzicienilor de a le cânta cu precădere. Violoniști celebri ca Joseph Joachim, Eugène Ysaÿe, Fritz Kreisler, Jascha Heifetz, Isaac Stern, Leonid Kogan, Henryk Szeryng, Itzhak Perlman, Gidon Kremer, Pinchas Zukerman și nu în ultimul rând, George Enescu și-au încredințat măiestria acestor viori.

 

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;